Plantele în ghiveci sunt ideale pentru a înfrumuseța atât spațiile interioare, cât și pe cele exterioare. Unele flori rezistă bine indiferent de condițiile meteo și pot fi cultivate atât în ghivece, în casă, cât și în grădină. Există însă o serie de plante pe care să nu le ții pe balcon, pe terasă sau în curte niciodată. Iată care sunt acestea și de ce pot fi afectate iremediabil.
Pentru a crește și a înflori, plantele au nevoie de lumină naturală, un sol adecvat și apă. Nu toate florile sunt însă la fel de pretențioase atunci când vine vorba despre îngrijire. Unele au nevoie de soare tot timpul, în timp ce altele se usucă dacă sunt puse în bătaia directă a razelor acestuia. Din acest motiv, balconul nu este un loc potrivit pentru toate plantele, iar unora dintre ele le poate face rău să fie așezate acolo.
Citește și: 4 flori pe care să le plantezi toamna în grădină. Vor înflori spectaculos la primăvară
Dacă ai un balcon cu orientare către sud, evită să așezi ghivecele cu camelii acolo. Soarele în exces poate duce la uscarea acestor plante fragile. Ghivecele cu camelii ar trebui să fie așezate într-un loc luminos, dar cu multă umbră și unde există ventilație. Nici vântul sau ploile în exces nu fac bine acestor plante, motiv pentru care locul ideal pentru ele este în interiorul casei.
Una dintre cele mai fragile, dar și mai populare plante în ghiveci, orhideea, se dezvoltă bine în interior. Are nevoie de lumină suficientă, dar nu de soare direct. De asemenea, trebuie să îi asiguri o temperatură constantă. Schimbările bruște de temperatură o pot afecta astfel încât să nu mai înflorească.
Deși majoritatea speciilor de cactus iubesc căldura și se adaptează bine la soare și aer uscat, nu este și cazul Cactusului Crăciunului (numit și Crăciuniță). Această plantă cu flori roz nu tolerează bine căldura și nici razele puternice ale soarelui. Ghiveciul ar trebui să fie așezat în casă, la lumină, departe de razele directe ale soarelui, dar și de sursele de căldură precum caloriferul sau șemineul.
Acestea arată bine dacă vrei să decorezi un perete al casei sau un gard, în cazul în care locuiești la casă. Nu sunt însă potrivite pentru balcon, deoarece se pot extinde mai mult decât ți-ai dori și pot ajunge chiar și la vecini.
Unele plante în ghiveci se dezvoltă rapid și ajung la dimensiuni impunătoare. Acestea au nevoie să fie mutate frecvent în ghivece din ce în ce mai mari, iar multe dintre ele nu sunt rezistente la frig. Când vine sezonul rece, trebuie să fie mutate în casă, iar acest lucru presupune efort. Din acest motiv, plantele de dimensiuni mari ar trebui să fie așezate într-un loc fix, unde pot sta tot anul.