Plantele care alungă țânțarii, ce soiuri trebuie să pui pe balcon ca să ții departe insectele de locuința ta. Odată cu sezonul cald vine și marea bătălie cu insectele. Există însă un truc natural care ne învață cum să ținem țânțarii supărători la distanță. Trebuie doar să avem în casă anumite plante care îi vor alunga de îndată. În plus, acestea vor împrospăta aerul din locuință și vor împrăștia un miros foarte plăcut.
Există trei plante pe care, de regulă, gospodinele le folosesc la mâncare sub formă de condimente. Însă acestea pot fi folosite și atunci când vrem să rezolvăm problema supărătoare a țânțarilor. Este vorba de busuioc, coriandru și lavandă. Plantează-le și te vor ajuta atât împotriva țânțarilor, cât și în bucătărie.
Trei ghivece, o pungă de compost pentru plantare (există unele specifice pentru condimente aromatice), semințe de busuioc, coriandru și lavandă și o mică lopată.
Coriandrul și busuiocul sunt ingrediente excelente pentru a prepara rețetele preferate, însă au și proprietăți anti-țânțari. În funcție de semințele pe care le alegeți, veți avea nevoie de un ghiveci mic sau de un ghiveci mai mare. Ghivecele trebuie să aibă un drenaj bun, așa că baza recipientului va trebui să fie perforată. Se toarnă substratul, fără a-l umple până la refuz, și se lasă să respire aproximativ doi centimetri în partea de sus. Introduceți semințele și amestecați pământul. Se udă bine fiecare ghiveci.
Plantele anti-țânțari trebuie așezate lângă o fereastră, astfel încât să primească lumină direct de la soare. Udarea lor va fi necesară atunci când substratul este uscat și, din când în când, nu uitați să întoarceți ghivecele spre fereastră, astfel încât să crească uniform.
Ierburile aromatice cum ar fi busuiocul, rozmarinul, laurul, lavanda, cimbrul sau menta, au, de asemenea, proprietăți care țin țânțarii la depărtare. Există și specii de flori decorative care sunt capabile să țină la distanță insectele enervante: gălbenele, mușcata sau monarda. Dar, fără îndoială, cea mai populară plantă pe care o putem folosi împotriva țânțarilor și muștelor este citronela (lemon grass).
Busuiocul
Este o plantă medicinală care provine din India, însă acum există peste 40 de soiuri de busuioc. Este un deliciu de folosit în bucătărie datorită aromei sale bogate, iar frunzele lui verzi au și rol decorativ. Consumul său reduce stresul și întărește sistemul imunitar. Are un efect antioxidant și antiinflamator și este perfect pentru combaterea acneei. Atunci când este infuzat, este util pentru ameliorarea tusei, a durerilor de cap și pentru îmbunătățirea digestiei. Busuiocul este o plantă perfectă pentru mini-grădina ta urbană.
Coriandrul
Coriandrul este un aliat al diabeticilor, pentru că este foarte eficient în reducerea cantității de zahăr din sânge. Acesta combate inflamația și îmbătrânirea cauzate de radicalii liberi. Protejează pielea și poate avea efecte anticancerigene și de protecție a neuronilor împotriva bolii Alzheimer. Coriandrul se consumă sub formă de frunze – perfect pentru piureuri, salate și paste -, sub formă de semințe – în tocănițe sau ghiveciuri și în ulei. Este, de asemenea, benefic pentru accelerarea digestiei.
Lavanda
Știai că uleiul de lavandă elimină mătreața? Încearcă-l, de asemenea, pe piele, pentru că este renumit pentru proprietățile sale analgezice împotriva dermatitelor sau arsurilor. Esența sa este folosită ca relaxant, sub formă de săpunuri, dar are și proprietăți care te pot te ajută să adormi. Reduce anxietatea și durerile de cap, fiind unul dintre cele mai utilizate parfumuri în aromoterapie.