În urmă cu doar două zile, o postare făcută de către un restaurant din București a împărțit internauții în două. O rugăminte făcută de cei care se ocupă de locul respectiv a stârnit reacții în contradictoriu, ținând cont că postarea de pe Facebook făcea referire la comportamentul copiilor aflați în zona celor care își doresc să se relaxeze în timp ce beau ceva sau iau masa. Mai exact, mulți au fost atenționați că zona de nisip nu este loc de joacă. Psihologii Radu Leca și Adina Moldovan au comentat, în exclusivitate pentru Ego.ro, situația creată.
Duminica trecută, un restaurant din București a făcut o postare în legătură cu micuții care trec porțile locului. Ulterior, internauții s-au împărțit în două tabere, printre care părinții iritați de rugămintea făcută și cei care, deși au copii sau nu, au considerat că postarea este una firească. Vă prezentăm, mai jos, acest anunț:
„Dragii noștri, pentru că ne plac atât copiii cât și cățeii & pisicile, ne iubim și plantele și florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulți, ne dorim ca toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la J’ai. Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ. Vă mulțumim pentru înțelegere!”.
În urma postării făcute, reporterii Ego.ro au luat legătura cu psihologii Radu Leca și Adina Moldovan pentru a afla cum este văzută toată această situație delicată, din perspectiva unui specialist. Adina Moldovan, psiholog pediatru, a explicat că este necesar să arătăm mai multă empatie atunci când vine vorba de părinți și copii:
“Sunt două aspecte foarte importante la care cu toții ar trebui să reflectăm, să conștientizăm și să acționăm. Primul este legat de sistemul de suport al părinților, în special al mamelor în România și felul în care ne raportam la copii în societatea românească. E nevoie să arătăm mai multa empatie copiilor și părinților, mai multa înțelegere față de ceea ce experimentează la nivel emoțional copiii și părinții”.
Mai mult, Adina Moldovan a punctat că este necesar să avem așteptări realiste atunci când vine vorba despre etapele de dezvoltare pe care le au micuții:
“E nevoie să ne construim așteptări realiste vizavi de etapele normale de dezvoltare ale copiilor (copiii sunt energici, activi, zgomotoși, curioși tare, râd și plâng puternic, etc.) si chiar de dezvoltarea personală a părinților. E nevoie să devenim o societate care cu adevărat își prioritizează copiii și înțelege marea responsabilitate pe care fiecare dintre noi o avem pentru fiecare dintre copii și cum prin comportamentele noastre modelăm generații viitoare”.
Creșterea unui copil reprezintă o adevărată călătorie, cu momente frumoase sau unele mai puțin bune. Adina Moldovan, psiholog pediatru, a explicat că părinții au nevoie să primească suport, atât la naștere și mai ales în primii ani de viață ai micuților:
“Copiii și părinții au nevoie de suport în timpul sarcinii, la naștere și mai ales în primii ani din viața copilului, au nevoie de empatie și de suport când mamele trebuie să își alăpteze copiii în public, au nevoie ca locurile de parcare și casele prioritare din hypermarket-uri să le fie cu adevărat prioritare, au nevoie de atenție și de suport când vor să traverseze strada în siguranță, au nevoie de suport ca însărcinate fiind, mamele să nu trebuiască să aștepte în picioare la cozi, au nevoie de empatie și de suport în centre medicale. Au nevoie de empatie și suport când vor să călătorească sau să ia masa la un restaurant. Au nevoie de spații adaptate nevoilor lor cât mai mult posibil, restaurante cu spații de joacă foarte curate și securizate pentru copii. Pentru că, în a crește un copil, e nevoie cu adevărat de un „sat întreg” și de conștientizarea rolului pe care îl avem cu toții, asumat sau nu”.
Psihologul pediatru a explicat că micuții pot învăța încă de la o vârstă fragedă să fie empatici și să se comporte într-un anumit mod în locurile în care se află, respectând nevoile celor din jur. Totuși, doar părinții pot să limiteze comportamentele nepotrivite sau nedorite ale copilului:
“Al doilea aspect este acela de a înțelege că orice context este un context de învățare pentru copil și că părinții sunt primii care pot și trebuie să limiteze comportamentele nepotrivite sau nedorite ale copilului, dezvoltând astfel abilitățile sociale și emoționale ale copilului. Copiii pot învăța încă de la vârstă foarte fragedă să fie empatici și atenți si la nevoile celorlalți, să respecte celelalte persoane din jurul lor, să își potrivească comportamentele cu spațiul unde se află, atât timp cât părinții lor fac asta, atât timp cât nevoile lor sunt împlinite și atât timp cât sunt ghidați cu respect, empatie, blândețe, fermitate și flexibilitate. Iar atunci când un părinte nu își dă seama, nu știe cum să facă asta încă, noi ceilalți putem să întrebăm părintele: „Cum pot să te ajut? Cum pot să îl ajut pe copil să respecte/să înțeleagă asta?”.
De asemenea, psihologul Radu Leca a punctat că impunerea regulilor nu duce la nimic bun. În cele din urmă, copilul ar putea să ajungă să fie traumatizat în urma acestor limite de funcționare:
“Demitizarea vacanței și a familiei. Depinde reușita unei vacanțe de hrana consumată? Da! Dar de locul unde se consumă hrana? Evident că da! Copiii trebuie să respecte regulile restaurantului? Sigur ca da, atât timp cât le înțeleg. Părinții sunt afectați în mod direct de respectarea noilor reguli impuse de restaurante, în conformitate cu care copiii nu au voie să alerge liber printre mese? Părinții se împart în două categorii, cei care sunt de acord cu regulile și părinții care nu acceptă regulile. Cu cât părinții sunt mai vocali, cu atât discuțiile sunt mai aprinse. Din punct de vedere psihologic și al legilor din parenting, impunerea unei reguli nu duce la nimic bun. Copilul o să ajungă să fie traumatizat, urmare a unor reguli aberante de funcționare”, a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru Ego.ro.