Postul Crăciunului 2022. Rugăciunea grabnic ajutătoare care se citește în această perioadă

În perioada postului creștinii se roagă mai mult
Postul Crăciunului 2022. Rugăciunea grabnic ajutătoare care se citește în această perioadă

A început postul Crăciunului. Acesta are o durată de 40 de zile, de pe data de 15 noiembrie până pe 24 decembrie. Este cel mai lung post dintre toate cele din timpul anului. Mai jos vei vedea care este rugăciunea grabnic ajutătoare care se citește în această perioadă. Biserica îi îndeamnă pe oameni să se roage mai multe.

Rugăciunea grabnic ajutătoare care se citește în postul Crăciunului

În postul Crăciunului, la fel care în oricare al post din timpul anului, creștinii ortodocși țin cont de mai multe reguli. Nu consumă deloc carne, ouă, lapte sau brânză, nici alcool și nici nu fumează. Peștele poate fi consumat doar în zilele în care este dezlegare la pește.

De asemenea, în perioada postului, creștinii se roagă mai mult. Există o rugăciune importantă pe care el o rostesc ori de câte ori au ocazia.

„Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele

a toată lumea. Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră.

Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele. Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Reguli de care țin cont creștinii ortodocși în Postul Crăciunului

Pe toată perioada postului Crăciunului, creștinii ortodocși țin cont de o serie de reguli. Acestea sunt diferite de la o zonă la alta a țării.

  • În ziua de Lăsatul Secului se spune că e bine ca toate oalele să fie așezate cu gura în jos, astfel cei din casă vor fi feriți de boală.
  • În anumite zone din țară fetele nemăritate strâng în tot postul până la Ajun câte o surcea pe zi. Pe data de 24 le vor folosi pentru a găti mâncarea întru aflarea ursitului lor.
  • În tradiția populară se spune că în Postul Crăciunului, în unele zone ale țării, vasele se spală cu cenușă. Astfel se îndepărtează orice urmă de carne sau de produse animale.
  • Tradiția mai spune că nu este bine ca începând de pe 20 decembrie, de Ignat, să se mai spală rufe până după Bobotează (pe 6 ianuarie).
  • În ultima zi a postului Crăciunului, pe 24 decembrie, preotul umblă pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului. Vestește măritul praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *