Luni, 27 februarie, a început Postul Paștelui 2023. Acesta este cel mai lung și mai dificil post din an. Pe lângă restricțiile alimentare, credincioșii care țin postul trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri. Ce durată are postul anul acesta și ce trebuie să facă oamenii până la Paște.
Paștele este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii de pretutindeni. Anul acesta, Învierea Domnului se sărbătorește pe data de 16 aprilie, iar postul a început deja. După o săptămână în care nu s-a consumat carne, credincioșii au renunțat și la celelalte produse de origine animală.
Citește și: Postul Paștelui 2023. Ce nu este bine să faci sub nicio formă timp de 40 de zile
Duminică, 26 februarie, s-a lăsat sec, ceea ce înseamnă că începând de luni, 27 februarie, nu se mai consumă deloc carne, lactate și ouă până la Paște. Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai restrictiv din an. Acesta durează mai bine de 40 de zile în fiecare an, iar cifra are o simbolistică aparte. Anul acesta, postul are o durată de 7 săptămâni, timp în care credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, nu doar alimentare.
Perioada de post care precedă Paștele este o reiterare simbolică a postului aspru pe care Mântuitorul l-a ținut în Pustia Carantaniei, înainte de a-și începe propovăduirea. 40 este o cifră biblică simbolică și încărcată de semnificații: potopul din vremea lui Noe a durat 40 de zile, Moise a petrecut 40 de zile la Muntele Sinai, evreii au mers 40 de ani prin pustietate din robia egipteană până în Țara Sfântă.
Postul Paștelui nu este doar cel mai lung, ci și cel mai greu din an. Dificultatea lui constă în faptul că zilele de dezlegare la pește sunt puține, în comparație cu celelalte posturi din an. Așadar, din 27 februarie până în 16 aprilie, credincioșii care postesc nu pot consuma carne, ouă sau produse lactate de niciun fel.
Pe parcursul celor 48 de zile de post, doar două sunt cu dezlegare la pește. Este vorba despre Buna Vestire, pe 25 martie, și duminica Floriilor, sărbătorită pe 9 aprilie.
Pe lângă postul alimentar, credincioșii trebuie să dea dovadă și de curățenie sufletească. În timpul postului, nu este bine să porți dușmănie, să te cerți, să invidiezi sau să înjuri. Este recomandat să ai grijă de cei aflați în suferință, să faci fapte de milostenie și să îți ajuți aproapele cât poți de mult.
De asemenea, în Postul Paștelui nu se fac nunți și nici petreceri de mare anvergură. În ceea ce privește parastasele, acestea trebuie făcute cu alimente de post.