Postul Paștelui este o perioadă de pregătire spirituală și rugăciune pentru creștinii ortodocși și catolici înainte de sărbătoarea Învierii lui Hristos. În fiecare an, postul Paștelui marchează un total de 40 de zile de abstinență alimentară și trupească.
Pe parcursul acestei perioade, credincioșii sunt încurajați să renunțe la anumite plăceri sau obiceiuri, cum ar fi consumul de carne, produse lactate etc. Scopul postului este de a se dedica mai mult rugăciunii, meditației și introspecției în pregătirea pentru sărbătoarea Învierii.
În timpul postului Paștelui, oamenii sunt îndemnați să adopte un stil de viață mai simplu și să se concentreze pe valorile spirituale, cum ar fi participarea la slujbe religioase, citirea Scripturii, implicarea în fapte bune și ajutorarea celor nevoiași. Este, de asemenea, o oportunitate de a renunța la obiceiurile rele și de a practica autodisciplina și autocontrolul.
Pe lângă abstinența alimentară, creștinii sunt sfătuiți să dezvolte virtuți precum milostenia, iertarea, răbdarea și compasiunea, toate făcute cu rugăciune.
Potrivit Părintelui Teologos din Muntele Athos, în postul Paștelui este bine să fie rostită „rugăciunea minții”: „Doamne Iisuse Hristoase miluiește!”.
„Cea mai puternică formă de rugăciune este rugăciunea ciclică, rugăciunea dintr-un gând. ‘Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă’. Atât. Și mai ales dacă în această formă de rugăciune se folosește și metanierul, care folosește, după cum spuneam, pipăitul, mintea se adună foarte bine. Contabilizarea, numărarea care se face pe metanier este esențială și asta nu pentru că Dumnezeu este contabil, adică îmi dai atâta, îți dau atâta, ci pentru că asigură constanță, asigură program omului. Omul după căderea lui Adam, ruperea acea minte gigantic, omul este victima influențelor, este foarte labil și din cauza asta are nevoie de program, are nevoie de număr pentru el, nu pentru Dumnezeu. Dacă omul în fiecare zi face 300 de ‘Doamne, Iisuse’, de ce zic 300, 300 înseamnă cam zece minute, care este ridicol de puțin, dar să fie. Atunci acest lucru îl împinge foarte bine înainte.
Asigură constanță, stabilizează mintea, se adună, iese din simțuri, se extrage de acolo și ușor nu se înșeală. Ușor nu se înșeală, nu mai este dus de patimi, de acești magneți, ca boul de belciug. Sufletul uman are mai multe părți. Are patru părți raționale și două părți iraționale. Dintre părțile raționale, cea mai importantă este mintea, care este altceva decât logica. Logica o folosim din păcate foarte des, mult mai des decât ar trebui. Și logica acționează în pași. Am hainele murdare și mă duc cu ele la mașina de spălat și pun săpun, pun balsam, apăs pe bum și le scot. Logica este făcută pentru materie”, a declarat părintele Teologos în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.