Postul Sfintei Marii 2022 este al treilea post din toate cele patru de peste an care are în fiecare an o dată fixă. Începe pe data de 1 august și durează două săptămâni.
Postul Adormirii Maicii Domnului îi pregătește pe creștinii ortodocși pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.
“E o vreme anume rânduită de Biserică pentru, ca să ne putem apropia mai mult de Dumnezeu, să ne putem apropia mai mult de Maica Domnului și să înțelegem rostul nostru pe acest pământ pentru că pregătirea aceasta presupune un efort aparte, nu-i un efort greu, aș zice eu că este chiar o vreme frumoasă, o vreme de bucurie duhovnicească aș numi vremea postului închinat Adormirii Maicii Domnului”, spune părintele Protopop Tofan.
Postul Sfintei Marii este un post destul de ușor. Este vară și avem la îndemână o sumedenie de legume și fructe proaspete. În timpul acestui post se pot consuma: linte, fasole, mazăre, orez, varză, cartofi, ciuperci sau soia. De asemenea, pot fi consumate fructe, de la mere, caise, prune până la smochine, curmale sau alte fructe confiate. Pe data de 6 august este zi de dezlegare la pește, astfel că pot fi preparate mâncăruri pe bază de pește. La fel ca în oricare alt post, sunt interzise: carnea, laptele, brânza, ouăle.
În postul Sfintei Marii nu se fac nunți, la fel cum se procedează și în orice alt post din timpul unui an.
Potrivit tradiției, în această perioadă natura se pregătește de toamnă, iar păsările își pregătesc plecarea spre țările calde. De asemenea, animalele târâtoare se adăpostesc în pământ. Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față va avea dureri de burtă.
Femeile însărcinate care țin postul Sfintei Marii vor avea o naștere mai ușoară. Se spune că ziua de Sfânta Maria este una dintre zilele sfinte în care se deschid Cerurile, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea porțile raiului.
Fetele care își doresc să se căsătorească trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajută să își găsească ursitul. Data de 15 august reprezintă ultima zi când florile pot fi culese pentru a fi folosite drept leac.
“O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem. Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat. Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin.”