A început postul Sfintei Marii, cunoscut și drept Postul Adormirii Maicii Domnului. Prima zi este cea de 1 august 2023, iar până pe data de 15 august credincioșii țin cont de câteva tradiții și superstiții.
Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului care are loc în fiecare an pe data de 15 august. Înainte, timp de 14 zile, credincioșii țin al treilea cel mai mare post din an. În această perioadă pe lângă regulile privind mâncarea (nu se consumă carne, lapte și ouă), oamenii încearcă să își găsească liniștea sufletească prin rugăciuni.
Încă din bătrâni oamenii țin cont de mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții în această perioadă. Spre exemplu, în fiecare marți și joi, începând cu 1 august, credincioșii fac ceva foarte important. Tradiția spune că în aceste zile creștinii trebuie să consume legume fierte fără untdelemn. În zilele de sâmbătă și duminică se ține cont de dezolegare la vin și untdelemn.
În această perioadă de post oamenii se roagă la Maica Domnului pentru prosperitate și pentru sănătate. De asemenea, se citește în mod deosebit Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului.
„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.
În aceste zile sunt interzise toate evenimentele care implică dans și voie bună, căci sunt considerate o lipsă de respect față de Fecioara Maria. În a doua zi a Postului, mai ales dacă pică miercurea, cum e în acest an, se ține post negru.
Tradiția mai spune că în Postul Adormirii nu este bine să speli haine cu mâna, să consumi preparate din carne și nici să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică.
În timpul postului Adormirii Maicii Domnului oamenii se apropie de Dumnezeu prin intermediul rugăciunii. Creștinii ortodocși se roagă pe tot parcursul postului, apelând la Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului, despre care se spune că are o putere vindecătoare.
„După Sfânta Adormire a Ta şi după minunata primire cerească care Ţi S-a făcut, ai primit un loc în Sfânta Împărăţie, un Sobor minunat al Tău, un loc pe Pământ unde se Preaslăveşte Numele Tău, precum şi darul de a-i vindeca pe cei care cu dragoste la Tine se roagă neîncetat:
Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Binecuvântarea Domnului Savaot a fost mare peste Tine, Maică Preacurată, dându-Ţi-se daruri multe şi foarte mari. Puterea, Iubirea şi Mila Ta s-au văzut de-a lungul veacurilor, iar noi Te rugăm Măicuţă aşa:
Vindecă-ne Maică, Împărăteasă a Cerului şi a Pământului! Vindecă-ne Maică Ocrotitoare şi Apărătoare a creştinilor! Vindecă-ne Maică Preamilostivă şi Grabnic Ajutătoare! Vindecă-ne Maică a Ajutorului Dumnezeiesc, nădejdea noastră!
Vindecă-ne Maică Preacurată şi de Dumnezeu Binecuvântată! Vindecă-ne Maică Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată! Vindecă-ne Maică Preasfântă, Multiubitoare şi în credinţă întăritoare! Vindecă-ne Maică Prealuminată, Preaputernică şi de rău Izbăvitoare!
Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Toţi cei care Te iubesc şi cu evlavie Ţi se roagă fierbinte spre a fi vindecaţi, primesc al Tău ajutor, Preacurată şi mulţumindu-Ţi pentru ajutor Îi cântă Lui Dumnezeu: Aliluia! Aliluia! Aliluia!”