Relațiile se leagă și se dezleagă cu o viteză cum nu s-a mai întâmplat în trecut. Dacă în urmă cu 50 de ani, o femeie divorțată era stigmatizată, astăzi, divorțurile sau ruperea unor relații de cuplu sunt atât de frecvente, încât au ajuns să fie considerate absolut normale. Dar a apărut un alt fenomen. Ce se întâmplă după despărțire? Poți fi prietenă cu fostul iubit? Cum ar trebui să ne comportăm cu o persoană pe care am iubit-o? Este posibil să avem o relație bună cu fostul partener după o despărțire?
Nu există nicio îndoială că după o despărțire, viața noastră se schimbă complet. Nu numai că întrerupem relația cu o persoană cu care suntem obișnuiți să trăim, dar trebuie să ne obișnuim și cu o altă rutină, să ne schimbăm obiceiurile și să învățăm să trăim din nou singuri.
Dar uneori, și în funcție de modul în care a fost relația și despărțirea, acel „la revedere” nu trebuie să fie definitiv. Este destul de obișnuit ca unele cupluri să decidă să pună capăt relației lor pe cale amiabilă, apoi să continue să mențină contactul, sau chiar să fie prieteni.
Desigur, pentru a realiza acest lucru, trebuie îndeplinite anumite cerințe. Asta pentru a garanta că relația de după despărțire este sănătoasă și constructivă pentru ambii.
Despărțirea ideală este cea care nu lasă „răni”, adică una în care ambele părți decid într-un mod matur și argumentat să pună capăt relației. Faptul că cei implicați își încheie relația amoroasă în aceste condiții nu are, însă, atât de mult de-a face cu motivele pentru care decid să se despartă, cât mai degrabă cu faptul că amândoi, după ce meditează asupra ei, ajung la concluzia că separarea este cel mai bun lucru pentru amândoi.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, idealul este ca, în timpul relației, amândoi să fi fost buni prieteni. În plus, este convenabil să nu fi fost niciunul dintre cei doi parteneri trădat sau înșelat. Chiar și așa, aceasta nu este o conditio sine qua non pentru ca foștii să fie prieteni. Pentru că, în unele cazuri, poate fi iertat și uitat, cu adevărat. Dar, din păcate, acest plan idilic nu poate deveni întotdeauna realitate, deoarece ambelor părți li se cere să fie în același punct în ceea ce privește sentimentele. În plus, fiecare trebuie să fie dispus și deschis pentru a-și păstra foștii parteneri în viața lor.
Când despărțirea este dureroasă pentru unul sau amândoi din orice motiv, încă vă mai iubiți. V-ați rănit reciproc și nu este posibil să continuați relația, dintr-un motiv care nu poate fi controlat. Aici, lucrurile se complică. În aceste cazuri, cel mai bine este să încheiați relația și apoi să vă distanțați, chiar și temporar. Și, dacă cel puțin unul dintre cei doi este încă îndrăgostit și relația a fost ruptă împotriva dorinței lui, este necesar să petreacă ceva timp singur pentru a medita și a-și vindeca rănile, potrivit enfemenino.com.
Din păcate, de cele mai multe ori acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut. Dacă sunteți într-o relație serioasă de câțiva ani, este posibil să împărțiți același apartament, să lucrați în același loc, să faceți parte din același grup de prieteni sau să frecventați aceleași locuri. În aceste circumstanțe este normal ca lipsa celuilalt și faptul că vă revedeți să trezească dorința de a vă suna sau de a face din nou lucrurile împreună.
Astfel, acest tip de întâlniri și contacte sporadice pot genera situații în care sentimentele par să nu fie clare. Iar ambiguitatea și incertitudinea sunt senzații foarte dureroase atunci când suntem într-o situație ca asta.
În acest circumstanțe, este posibil ca unul dintre foștii parteneri să își refacă viața. Dar va fi foarte dificil, dacă celălalt partener încă este implicat. În aceste cazuri, cel mai bine este ca foștii parteneri să se distanțeze.
De asemenea, este posibil ca unul dintre membrii relației, cel care se descurcă mai bine cu despărțirea, să alimenteze această ambiguitate, fie conștient, fie inconștient. Acest lucru se poate întâmpla fie pentru că, deși nu știi, încă ai sentimente de iubire față de fostul tău, fie pentru că sentimentul de a simți că celălalt încă te iubește este măgulitor și liniștitor.
Dacă tu ești cel care încă mai suferă, e momentul să clarifici situația cu fostul partener. Când nu știi dacă cealaltă persoană încă te iubește sau pur și simplu se joacă cu sentimentele tale, poate fi o transă foarte dureroasă, care cu greu se va termina cu bine. Dacă aveți ocazia să vă clarificați împreună sentimentele, veți afla dacă problemele voastre au o soluție și vă puteți împăca. Sau dimpotrivă, este mai bine pentru amândoi că sunteți despărțiți.
Dacă în sfârșit iei decizia de a te despărți și încă iubești acea persoană, încearcă să crezi că este întotdeauna bine să cunoști oameni noi și să ai contact cu oameni diferiți. Dacă, pe de altă parte, tu ești cea care a ieșit mai ușor din relație, încearcă să fii mereu clară cu fostul tău.
Ai rămas prietenă cu fostul tău și tocmai ai aflat că se întâlnește cu cineva. În mod ciudat, nu-ți place această veste. Așa că începi să crezi că încă mai ai sentimente pentru el sau ea. Nu-ți face griji: aceste sentimente sunt naturale și este normal ca, să-ți vezi fostul partener cu o altă persoană, să fie dureros sau, cel puțin, ciudat, pentru că simbolizează că relația ta s-a încheiat definitiv. Prin urmare, este normal ca mândria ta să sufere. Dar nu-ți face griji, va trece și asta.
Totuși, deși îți poți permite să fii oarecum supărată, trebuie să știi că poți fi prietenă cu fostul iubot. Dar pentru asta, este important să-ți schimbi atitudinea și să înveți să te distanțezi. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că odată ce relația se încheie, nu ai dreptul să judeci. Cu atât mai puțin să intervii în relațiile lor personale, prezente sau viitoare. Așadar, dacă crezi că ai putea avea îndoieli sau sentimente negative în legătură cu asta, păstrează distanța. La fel ca și tine, fostul tău are dreptul să-și refacă viața. Și nu este corect ca noul său partener să se simtă amenințat.