Crema cu factor de protecție solară este unul dintre produsele must-have ale verii. O folosim atât pe față, cât și pe corp, atunci când ne expunem la soare și mulți oameni au încă tuburi de cremă cu factor de protecție solară rămase de anul trecut. În ce condiții mai pot fi acestea utilizate și la ce să fii atent.
O cremă cu SPF nu ar trebui să lipsească din trusa cu produse de îngrijire, indiferent de anotimp. Dacă în sezonul rece o aplicăm doar pe față, vara este important să o folosim și pe corp, mai ales dacă ne expunem la soare, la piscină sau la plajă. Dacă încă mai ai o cremă cu factor de protecție de anul trecut, pe care nu ai terminat-o, o poți refolosi anul acesta, în anumite condiții.
Produsele cosmetice au o valabilitate de 6, 12 sau 18 luni din momentul deschiderii. De obicei, cremele cu SPF sunt valabile un an din ziua în care au fost începute. Astfel, dacă ai o cremă pe care ai deschis-o vara trecută și încă nu ai consumat-o, o poți folosi acum, pentru că încă este valabilă.
Vezi și: Câtă cremă cu SPF trebuie să aplici pe față. Cu siguranță nu folosești nici tu cantitatea corectă
Există un mit potrivit căruia cremele cu SPF își pierd eficiența dacă nu sunt folosite în câteva luni de la deschidere, însă producătorii de astfel de creme susțin că nu este adevărat. Crema cu SPF te protejează în continuare, chiar dacă au trecut mai multe luni de la deschidere, cu condiția să nu fi expirat.
Există însă și excepții, când crema de protecție solară nu mai este bună și trebuie aruncată. Dacă nu mai știi exact când ai început flaconul și nu poți stabili dacă mai este valabilă crema, trebuie să fii atent la câteva aspecte.
Vezi și: De ce să folosim SPF zilnic. Cum ne ajută de fapt
Atunci când crema are un miros ciudat, diferit de cel pe care îl avea când a fost deschisă, nu mai este bună. De asemenea, dacă formula s-a modificat, iar crema s-a separat în tub, înseamnă că trebuie să fie aruncată. Multe creme își schimbă consistența atunci când expiră, iar dacă se întâmplă acest lucru, nu mai pot fi folosite.
Un alt semn că o cremă cu SPF s-a alterat este când își schimbă culoarea. Atunci când o cremă care în mod normal este albă devine gălbuie sau maronie, înseamnă că nu mai este în termenul de valabilitate și ar trebui să fie înlocuită cu alta nouă.