Atunci când vine vorba despre fertilitate, femeile au câteva dileme și întrebări la care le pot răspunde medicii ginecologi. Una dintre întrebările pe care și le pun multe femei și adolescente este: poți rămâne însărcinată în perioada menstruației? Un medic ginecolog renumit răspunde la această dilemă a femeilor.
În jurul reproducerii și fertilității circulă numeroase mituri, pe care unele femei încă le mai cred. Unul dintre ele este acela potrivit căruia în perioada menstruației este imposibil să rămâi însărcinată. Medicul ginecolog Silviu Istoc, specializat în chirurgie minim invazivă și medicină materno-fetală, explică cum stau lucrurile, de fapt.
În cazul unui ciclu mentrual normal, perioada fertilă este aproximativ la jumătate. Cu alte cuvinte, dacă ciclul durează undeva la 28-30 de zile, perioada fertilă este cuprinsă între zilele 11 și 21. Dacă menstruația durează 5-7 zile, iar la finalul ei ai contaxt sexual neprotejat, sunt șanse să rămâi însărcinată. În cazul ciclurilor menstruale mai scurte, de până la 24 de zile, șansele de a rămâne însărcinată în timpul mentruației sunt mai mari, deoarece și ovulația are loc mai devreme.
„Cel mai probabil nu vei rămâne însărcinată în timpul menstruației. Asta pentru că perioada de ovulație este la câteva zile distanță, scăzând orice șansă de a rămâne însărcinată în acest timp. Cu toate acestea, există și excepții. Șansele minime de sarcină se aplică femeilor care au un ciclu tipic de 28 până la 30 de zile sau mai mult. Dacă ai un ciclu mai scurt, să spunem la fiecare 21 până la 24 de zile, înseamnă că ovulezi mai devreme. Deoarece spermatozoizii pot trăi în interiorul vaginului timp de până la 5 zile, ai putea sa faci sex spre sfârșitul menstruației și apoi să concepi 4 sau 5 zile mai târziu, cu o ovulație timpurie”, explică dr. Silviu Istoc, de la spitalul Medicover.
Medicul mai explică faptul că șansele de a concepe chiar înainte de menstruație sunt foarte scăzute. În cazul unui ciclu regulat, ovulația are loc între ziua 11 și ziua 21. Ovulul este viabil timp de 12 până la 24 de ore pentru concepție. Așadar, zilele cuprinse între ovulație și următoarea menstruație sunt cele mai sigure dacă nu vrei să rămâi însărcinată.
Citește și: Motivul pentru care Meghan Markle a pierdut sarcina. Dezvăluiri șocante
Cu cât ciclurile sunt mai lungi, cu atât sunt mai multe zile cuprinse în acest interval. Pentru a ști cu aproximație în ce zi are loc ovulația, poți folosi aplicații pe telefon, care calculează, pe baza datelor pe care le introduci, când ar fi perioada fertilă. Aceasta poate să difere de la femeie la femeie, iar metoda nu este 100% sigură.
O altă modalitate de a afla când are loc ovulația este să folosești teste specifice, care se găsesc la orice farmacie. Acestea măsoară nivelul de hormoni din urină și îți spun dacă te apropii sau dacă ești în ziua ovulației.