Căsătoria este nu dintre cele mai importante momente din viața unei persoane. O nuntă presupune pregătiri intense din partea mirilor, care cu siguranță își doresc ca totul să iasă perfect, până la cel mai mic detaliu. Nașii joacă un rol extrem de important în viața unui cuplu căsătorit, întrucât sunt considerați părinți spirituali. Cu toate acestea, sunt persoane care vor să se cunune fără nași. Este posibil acest lucru? Iată răspunsul preotului.
Tradiția spune că un cuplu care dorește să își unească destinele în fața lui Dumnezeu poate opta pentru una, două sau chiar mai multe perechi de nași. Nu este greșită niciuna dintre variante, toate fiind acceptate de Biserica Ortodoxă.
Însă totodată, sunt și persoane a căror dorință este să se cunune fără nași. Acest lucru nu este însă posibil, afirmă preoții, care au explicat pe site-ul Doxologia.ro și motivul petru care un cuplu are neapărat nevoie de nași la cununia religioasă.
„Nașii de cununie nu sunt o simplă „tradiție” ce trebuie de respectată sau care poate să nu fie respectată. Nașii de cununie sunt o „instituție”! Ei au un rol activ în cadrul slujbei Tainei Sfintei Cununii și în viața familiei care se întemeiază prin aceasta.”, este răspunsul unui preot oferit unei enoriașe care și-ar fi dorit ca în fața lui Dumnezeu să fie însoțiți doar de părinții biologici, nu și de cei spirituali.
În concluzie, așa cum la cununia civilă este obligatorie participarea a doi martori, care adesea se întâmplă să fie chiar nașii celor doi, și în momentul cununiei religioase mirii trebuie neapărat să fie părinții spirituali.
Nașii de cununie trebuie să îndeplinească mai multe condiții și să participe la câteva obiceiuri atunci când un cuplu se căsătorește religios.
Mai întâi, trebuie să fie ortodocşi. Asistenţa mirilor la cununie de către naşi de altă religie nu este îngăduită. Apoi, se recomandă ca nașii să fie mai în vârstă decât mirii, pentru a fi cu adevărat părinţi sufleteşti, având o experienţă de viaţă din care să împărtăşească celor doi tineri.
Nașii pot fi și rude apropiate: fraţi, surori, veri, cumnaţi. Însă părinții nu pot fi nași. De asemenea, este obligatoriu ca nașii să fie la rândul lor cununați religios. Ei trebuie să aibă o viaţă morală ireproşabilă pentru a putea fi exemple pentru finii lor.
În cadrul ceremoniei religioase, naşii pun, împreună cu preotul slujitor, inelele pe degetele mirilor, pun şi iau de pe cap cununiile mirilor. Tot ei sunt cei care ţin lumânările, de o parte şi de alta a celor doi tineri care se cunună şi participă la dansul ritual, din rânduiala Sfintei Taine a Cununiei.