Armani este una dintre cele mai cunoscute case de modă, cu o istorie de aproape 50 de ani. Aceasta produce și vinde piese haute couture, pret-a-porter, dar și accesorii, bijuterii, parfumuri, cosmetice și articole pentru casă. Puțini cunosc însă povestea impresionantă de viață a creatorului de modă Giorgio Armani, fondatorul casei de modă.
Giorgio Armani s-a născut în anul 1934, în orașul Pianceza din Italia. A avut un frate și o soră, Sergio și Rosanna, alături de care a crescut. Tatăl său a fost manager naval de origine armeană, cu înclinații fasciste. A copilărit în timpul celui de-al doilea Război Mondial, într-o perioadă marcată de sărăcie și de neajunsuri.
În școala generală, Giorgio Armani a început să fie pasionat de teatru și de cinema. Ulterior, a început să aspire la o carieră în medicină și chiar a început să studieze acest domeniu, la Universitatea din Milano. După trei ani de studii, renunță la facultate pentru a urma stagiul militar obligatoriu.
După ce iese din armată, se angajează la un butic, unde lucrează ca asistent de fotograf și designer de vitrine. Ulterior, se angajează ca vânzător de haine pentru bărbați. Comerțul cu haine, dar și activitatea surorii sale, care lucra ca model, îi deschid lui Giorgio Armani apetitul pentru modă.
La începutul anilor ’70, încurajat de prietenul său Sergio Galeotti, Armani își începe cariera de freelancer în design vestimentar. În 1974, pune bazele companiei Giorgio Armani SPA, împreună cu prietenul său. La început a creat doar haine masculine, însă după un an a apărut și prima colecție de haine pentru femei a casei de modă. Ideile revoluționare ale lui Armani, în ceea ce privește hainele feminine, nu au fost bine primite de publicul italian.
Citește și: Dana Budeanu face o avere din modă. Cât costă o rochie creată de designer, sumele sunt piperate
În anii ’80 lansează și linia sport a casei de modă, Emporio Armani, iar mai apoi Armani Jeans. Succesul său devine unul internațional, iar în 1982 apare pe coperta revistei Times. Este al doilea designer care a apărut pe coperta acestei reviste, după Christian Dior.
Pe plan personal, Giorgio Armani este cunoscut ca fiind obsedat de muncă și arogant. Nu și-a ascuns antipatia față de alți designeri italieni, precum Versace sau Valentino. În 1996 s-a confruntat cu acuzații de corupție, alături de alți designeri. În anul 2001, a fost declarat cel mai de succes designer italian.
Giorgio Armani are, în prezent, 89 de ani. Potrivit Forbes, are o avere estimată la 12,9 milioane de dolari, iar imperiul pe care îl conduce este într-o continuă expansiune. În prezent, Armani nu înseamnă doar haine, accesorii și parfumuri, ci și cafenele, restaurante și hoteluri. Este CEO-ul casei de modă pe care a fondat-o și unicul proprietar, după ce asociatul lui a murit în anii ’80.
Citește și: Cu ce să asortezi o rochie albă. Ținute care nu se vor demoda niciodată
Creatorul de modă nu are copii, cărora să le lase afacerea, astfel că speculațiile cu privire la cine îi va lua locul și cui va lăsa moștenirea sunt numeroase. Cel mai probabil, averea va fi împărțită între sora lui și alți membri ai familiei, care lucrează deja în companie. În ceea ce privește funcția de CEO care va fi preluată, Giorgio Armani a a lăsat deja instrucțiuni clare cu privire la viitorul companiei, după moartea sa.
Într-un document încheiat împreună cu un notar din Milano, în 2016, și citat de Reuters, creatorul de modă a dat direcții clare cu privire la viitorul companiei pe care o conduce. Armani nu își dorește ca firma să fie listată la bursă, decât după 5 ani de la decesul său. De asemenea, casa de modă ar trebui să rămână cât mai mult timp independentă.