Povestea impresionantă a lui George Iacobescu, singurul român care a primit titlul de „Sir”. Cine este și cum arată

Este considerat cel mai de succes om de afaceri care s-a născut în România.
Povestea impresionantă a lui George Iacobescu, singurul român care a primit titlul de „Sir”. Cine este și cum arată

Deși Regina Elisabeta a II-a i-a oferit titlul de Cavaler și a devenit Sir (fiind singurul român cu această titlatură), iar datorită eforturilor sale s-a ridicat imperiul financiar londonez, George Iacobescu este foarte puțin cunoscut la noi în țară. Iată cum a reușit acesta să devină unul dintre cei mai importanți oameni ai lumii.

Povestea impresionantă a lui George Iacobescu, singurul român care a primit titlul de „Sir”

George Iacobescu s-a născut la 9 noiembrie 1945, în București, la câteva luni după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial și face parte dintr-o familie de evrei. A învățat la școala primară din Tunari. După absolvirea Liceului „Dimitrie Cantemir” din București, a urmat cursurile Facultății de Construcții Civile și Industriale din București.

În anii comunismului, George Iacobescu a emigrat în Statele Unite ale Americii, dar s-a întors în Europa la cererea celei care a intrat în istorie ca Doamna de Fier, Margaret Thatcher, pentru a pune umărul la ridicarea Canary Wharf.

Citește și: Ce a făcut regina Elisabeta la întâlnirea cu Nicolae Ceaușescu. Gestul uimitor făcut de suverană

Deși are un statut cât se poate de important, George Iacobescu este mai degrabă un om simplu.

”De obicei, conduc singur către muncă şi ajung la birou în jurul orei 9. Chiar dacă am şofer, prefer să conduc singur, mai ales când mă întorc acasă, pentru că aşa am timpul necesar pentru a mai da câteva telefoane şi pentru a termina ce treburi mai am de terminat, aşa că de obicei ziua mea de lucru se termină undeva între 9 seara şi miezul nopţii“, spune Sir George Iacobescu, potrivit da.zf.ro. 

De profesie inginer, Iacobescu a contribuit în mod direct la dezvoltarea imperiului financiar londonez. Bunicul său era de profesie avocat și a deținut un ziar, iar tatăl său a fost medic hematolog. După terminarea facultății, în perioada 1969-1975 lucrează ca inginer în România.

Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Canary Wharf, în 2010 secretarul de stat pentru apărare al Marii Britanii l-a ales pe George Iacobescu pentru a face parte dintr-o comisie însărcinată cu restructurarea Ministerului Apărării. Un an mai târziu, comisia a pus pe masa ministerului o lungă listă cu recomandări, multe dintre ele fiind deja implementate.

În 2012, George Iacobescu a devenit Sir, după ce a primit de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii titlul de Cavaler. În prezent este considerat cel mai de succes om de afaceri care s-a născut vreodată în România.

”Poate că cel mai mândru sunt de munca mea în scopuri caritabile, dar şi de munca mea în comisia care a reorganizat Ministerul Apărării britanic”, mai spunea el, potrivit aceleași surse.

Custode al British Museum

În același timp, Sir George Iacobescu este și custode al British Museum, instituție sub umbrela căreia se află una dintre cele mai importante colecții de artă din lume. Dar legătura lui cu arta nu este deloc întâmplătoare. Bunicii său au fost colecționari de artă, însă au fost nevoiți să vândă multe dintre piese în vremea comunismului, pentru a avea ce mânca, spune acesta.

”În ceea ce priveşte legătura mea cu arta, bunicii mei aveau foarte multe piese, astfel că am fost expus acestui fenomen de la o vârsta fragedă. Din păcate, bunicii au fost obligaţi să-şi vândă cea mai mare parte a colecţiei pentru a-i permite familiei să trăiască, să facă rost de hrană în anii comunismului. Însă introducerea în lumea artei de la acea vârstă mi-a dat oportunitatea de-a lungul anilor de a mă educa, de a aprecia arta ca pe o expresie a vieţii”.

Este și el un colecționar de artă și se poate mândri cu opere extrem de valoroase.

”Colecţionez artă şi am reuşit să adun piese din perioada impresionismului până la sculpturile moderne, dar preferatele mele sunt piesele semnate de Roy Lichtenstein şi un portret realizat de Alexej von Jawlensky, o operă foarte puternică care uimeşte prin intensitatea culorilor. Acelaşi tablou a stat odată deasupra şemineului Gretei Garbo (actriţă suedeză care a acumulat de-a lungul vieţii o colecţie impresionantă de artă formată din mai bine de 250 de piese – n. red.). Sculpturile de care sunt cel mai ataşat sunt cele semnate de Igor Mitoraj, care te transpun într-o lume guvernată de frumuseţea Greciei sau Romei antice”, a mai zis George Iacobescu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *