Principesa Ileana a fost fiica cea mică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și, totodată, copilul preferat al Alteței Sale Maria. Alteța Sa Imperială și Regală Ileana, Arhiducesă a Austriei, Principesă de Habsburg – Toscana, Principesă a României, Principesă de Hohenzollern a renunțat la această titulatură pentru a deveni, spre finalul vieții, Maica Alexandra.
Principesa Ileana, mătușa Regelui Mihai, a avut o poveste de viață impresionantă. De o frumusețe rară, Alteța Sa Regală a ajuns ca, la finalul vieții, să se călugărească și să devină stareță ortodoxă. După mama sa, Regina Maria, Principesa Ileana se înrudea cu familiile regale din Marea Britanie și Rusia. Pe parcursul vieții, a fost activă în mai multe fundații de caritate, dar a trăit multă vreme și în exil.
Ileana s-a născut la 23 decembrie 1908/5 ianuarie 1909, fiind ultimul dintre copiii Regelui Ferdinand și ai Reginei Maria. La momentul respectiv, paternitatea prințesei a fost pusă la îndoială și au existat zvonuri că tatăl său ar fi Barbu Știrbey, însă regele și-a asumat paternitatea. Ileana avea 5 ani când a început Primul Război Mondial și a fost nevoită să se refugieze împreună cu familia regală la Iași. A primit educație acasă și a învățat limbi străine de la părinții ei.
În adolescență, a fost trimisă la studii în Marea Britanie, unde a învățat la Colegiul din Heathfield-Ascot. A fost pasionată de artă și a studiat pictura și sculptura. A călătorit în America și în Spania, iar în țară a pus bazele mai multor fundații, printre care Asociația Creștină a Femeilor Române și Asociația Ghidelor și Ghizilor din România.
Fratele său, Regele Carol al II-lea, a început, ușor-ușor, să îi restrângă aparițiile publice, pentru că Ileana începuse să se bucure de o popularitate la fel de mare precum mama sa. În anul 1930, Principesa Ileana îi scria fratelui său: ”Te rog să înlături neîncrederea ce o ai în mine căci știi cât de mult țin la tine și cum mă doare să te văd supărat. Fii îngăduitor, vreau să fac bine, vreau să te mulțumesc, dar sunt tânără și greșesc fără să vreau. În orice clipă sunt gata să te servesc fiindcă îmi ești Rege și apoi ești fratele meu pe care îl iubesc atât de mult”.
În același an, Ileana îl cunoaște pe Arhiducele Anton de Habsburg, iar un an mai târziu, la aranjamentul fratelui său, îl reîntâlnește la Paris. Principesa îi cere acordul Regelui Carol al II-lea pentru a se căsători cu arhiducele austriac. După căsătorie, cuplul pleacă din țară și se stabilește la Viena, unde întemeiază o familie și au șase copii.
În 1954, Ileana și Anton divorțează, iar principesa se recăsătorește cu un bărbat pe nume Ștefan Isărescu în Newton, Massachusetts. În 1959, una dintre fiicele Principesei Ileana și soțul ei mor într-un accident aviatic, iar aceasta este foarte afectată. Ileana decide să se dedice credinței și se alătură mănăstirii cu hramul “Schimbarea la față” din Ellwood City, Pennsylvania. A rămas acolo sub numele de Maica Alexandra, până la sfârșitul vieții, în 1991.