Povestea micuțului Sașa, băieţelul ucrainean care a rămas orfan: “Nu am mamă şi nici tată, au murit”. De ce nu poate fi adoptat

Povestea micuțului Sașa, băiețelul ucrainean care a rămas orfan, a impresionat o țară întreagă. El se află acum în siguranță, alături de alte zeci de copii aflați în aceeași situație.
Povestea micuțului Sașa, băieţelul ucrainean care a rămas orfan: “Nu am mamă şi nici tată, au murit”. De ce nu poate fi adoptat

Povestea micuțului Sașa, băiețelul ucrainean care a rămas orfan, la doar nouă ani, a emoționat întreaga țară. El a ajuns în România de la Odessa, alături de alți copii în aceeași situație. Într-un material difuzat de CNN pe tema refugiaților din Ucraina, micul Sașa spune că este orfan. „Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”. Cuvintele lui au emoționat profund și au determinat foarte mulți români să-și dorească să-l înfieze. Din păcate, acest lucru nu este posibil deocamdată.

Copilul este alături de alte zeci de copii la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” din Băicoi, județul Prahova. „Este război în Ucraina, așa că directorul școlii de la noi a decis să ne aducă aici. Am stat în mai multe locuri și știu că e important să ascult de profesorii mei și să mă comport cum trebuie”, a mai spus Sașa pentru reporterii CNN.

Întrebat despre ce vrea să se facă atunci când va fi mare, băiețelul a apucat microfonul și a spus foarte hotărât: „Vreau să ajung în America și să zbor în spațiu și să-i iau pe profesorii mei cu mine.”

Micul Sașa nu poate fi adoptat

Deși s-au oferit mulți români să-l înfieze pe micul Sașa, acest lucru nu este posibil. Autoritățile au informat că în acest moment, așa cum este legea, el nu este adoptabil în România.

DGASPC Prahova a transmis un comunicat de presă publicat de Observatorulph.

„Minorul la care faceți referire se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România. La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina”, se arată în document.

De asemenea, mai spun autoritățile, „copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”.

Deși știe că în țara lui este război, copilul spune că își dorește să se întoarcă în Ucraina.

Copiii sunt traumatizați

„În ciuda faptului că are doar 9 ani, realizează că viitorul său și casa lui acolo sunt. În situația lui Sașa sunt alte zeci de copii ajunși în grija noastră. E o mare răspundere, iar emoțional ei au nevoie de mult sprijin”,  spune Mihaela Șindilă, directorul adjunct al DGASPC Prahova.

„Când au ajuns în Prahova, tot ce făceau era să imite sunetul alarmelor, bombelor și gloanțelor. Acum și-au mai revenit. Nu știm cât vor rămâne aici, dar important este că sunt în siguranță”, a mărturisit Mihaela Șindilă, director adjunct DGASPC Prahova pentru Observatorulph.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9.3 44 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *