Suntem în plin sezon al cireșelor. Astăzi vă prezint o rețetă de prăjitură cu cireșe și cremă mascarpone. Este o prăjitură pentru vară, potrivit de dulce, care se poate face cu orice fruct de sezon doriți. Mie, personal, îmi place foarte mult și în varianta cu vișine.
Se prepară rapid, practic se coace blatul cu stratul de cireșe în aluat de cacao și stratul de vanilie, peste care se întinde stratul de mascarpone cu frișcă.
Cireșele se potrivesc foarte bine cu ciocolata sau cu migdalele. Ca topping se pot folosi fulgi de ciocolată, migdale prăjite și mărunțite, cireșe glasate sau orice vă place mai mult. Am pregătit prăjitura într-o tavă rotundă cu fundul detașabil, cu diametrul de 28 centimetri.
Citește și rețeta de Prăjitură cu piersici și topping de bezea
1. Blat
– se spală ouăle cu cloramină sau detergent de vase și se separă
– se mixează gălbenușurile peste care se toarnă treptat uleiul
– separat, se mixează albușurile de ou, cu un praf de sare, peste care se adaugă zahărul. Se continuă mixarea până se obține o bezea lucioasă.
Timpul de mixare a albușurilor pentru obținerea bezelei este de aproximativ 10- 15 minute.
– peste bezea se adaugă mixul de gălbenușuri. Compoziția se amestecă ușor cu o spatulă de silicon, de jos în sus
– într-un vas se cerne făina peste care se adaugă praful de copt
– făina cu praful de copt se încorporează în amestecul de ouă
– compoziția obținută se împarte în două: o parte rămâne galbenă, cealaltă se amestecă cu cacao
– cireșele se spală și se curăță de sâmburi, apoi se usucă cu un prosop de hârtie.
– într-un vas se pun cireșele amestecate cu o lingură de făină
– se încălzește cuptorul la 180 grade
– tava pentru copt se tapetează cu o coală de hârtie de copt, peste care se toarnă blatul de cacao, urmat de stratul de cireșe și stratul de compoziție galbenă
– se dă prăjitura la cuptor pentru 25 de minute
– se verifică cu o scobitoare dacă blatul este copt
2. Crema de mascarpone:
– se mixează brânza mascarpone cu zahărul pudră, apoi se adaugă smântâna pentru frișcă și extractul de vanilie
– se omogenizează bine toată compoziția și se dă la frigider până se răcește blatul de prăjitură
3. Asamblare prăjitură:
– după ce blatul a fost scos din cuptor și s-a răcit, cu o spatulă de silicon se întinde crema de mascarpone și frișcă
– deasupra, se rade ciocolată și/ sau se decorează cu cireșe, migdale, etc.
Are un gust absolut divin!
Poftă bună!