Prăjitură cu gem de caise este un deser ușor de preparat, cu aluat fraged cu unt, gem de caise, acoperită cu un strat crocant de bezea cu nucă. Este una dintre prăjiturile copilăriei mele, cunoscută sub numele de Prăjitură Figaro. Rețeta veche conține o cantitate mare de zahăr pentru blat. În rețeta de mai jos am redus considerabil gramajul de zahăr pentru prepararea aluatului pentru că bezeaua cu nucă este destul de dulce.
Care este secretul pentru a obține bezeaua perfectă?
Pentru această prăjitură se poate folosi și altfel de gem cum ar fi cel de vișine, merișoare, zmeură, etc. Gemul dulce acrișor în combinație cu bezeaua cu nucă dă un gust divin prăjiturii. Recomandarea pentru a obține o bezea crocantă și nu, una gumată, este să presărați zahăr pudră peste bezea înainte de coacere. Dacă gemul sau marmelada este prea groasă, se diluează cu una sau două linguri de apă.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Mod de preparare prăjitură cu gem de caise
1. Preparare aluat fraged
într-un bol încăpător se pun făina, untul tăiat cubulețe, zahărul și praful de sare. Se amestecă rapid cu vârful degetelor, până se formează un aluat nisipos. Dacă aluatul este prea uscat, se pun 3-4 linguri de apă rece de la frigider.
după ce aluatul devine legat, se dă la frigider pentru 15 minute.
se setează cuptorul la 200 grade
se așterne o coală de hârtie de copt în tavă. Am folosit tava clasică de la cuptor.
se scoate aluatul de la frigider și se întinde direct pe coala de hârtie de copt.
aluatul se trage în tavă cu ajutorul hârtiei de copt, se înțeapă cu o furculiță apoi se dă la cuptor pentru 15 minute.
aluatul se va coace parțial, pentru a nu deveni moale după ce se adaugă umplutura.
2. Preparare bezea cu nucă
într-un bol mare, se toarnă albușurile cu un praf de sare. Se mixează la treapta maximă de viteză, până se formează o spumă tare.
se adaugă zahărul, apoi se continuă mixarea până se formează bezeaua fermă și lucioasă.
cu ajutorul unei spatule se încorporează nuca fin măcinată, cu mișcări ușoare de jos în sus.
3. Montare prăjitură
se scoate din cuptor blatul parțial copt, se unge pe toată suprafața cu gemul de caise.
peste gemul de caise se distribuie bezeaua cu nucă. Cu ajutorul unei spatule, bezeaua se întinde în strat uniform.
așa cum am scris mai sus, se presară zahăr pudră peste bezea pentru o textură crocantă
4. Coacere prăjitură cu gem de caise
temperatura cuptorului se reduce la 140 de grade
se dă prăjitura, din nou, la cuptor pentru aproximativ 20 de minute
prăjitura este gata atunci când bezeaua va prinde o culoare ușor crem.
Servire prăjitură cu gem de caise și bezea cu nucă
prăjitura se lasă la răcorit. Datorită gemului de caise, prăjitura nu se va răci uniform. Blatul și bezeaua se răcesc înaintea umpluturii de gem. Deci, atenție la degustare!
după ce s-a răcit complet, se porționează în felii cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, nu bont. Bezeaua este crocantă și se poate sfărâma cu ușurință.