Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză. Rețeta explicată pas cu pas

Ingrediente și mod de preparare

Scris de: Oana Matei

30 Oct. 2022

Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză. Rețeta explicată pas cu pas

Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză este o prăjitură aromată, dulce acrișoară. Cu un blat parfumat cu suc de lămâie, acoperit cu un jeleu dulce acrișor de afine și un strat fin de cremă de brânză, prăjitura cu afine este un desert ușor, potrivit atât pentru copii, cât și pentru cei mari.

Care sunt secretele preparării jeleului de afine?

Această prăjitură se poate face și cu orice fructe de pădure, zmeură, cireșe sau orice fructe vă plac, proaspete sau congelate. Prăjitura cu jeleu de afine și cremă de brânză se prepară rapid, se poate împarți în trei etape:

  • prepararea blatului cu suc de lămâie
  • prepararea jeleului de afine
  • prepararea cremei de brânză

Pentru coacerea prăjiturii am folosit o tavă pentru copt cu dimensiunile 24x 35 centimetri. Dacă doriți mai puțină prăjitură, doar înjumătățiți cantitatea ingredientelor.

Ingrediente pentru blat

  • 100 mililitri ulei
  • 100 mililitri lapte
  • 200 grame făină
  • 2 ouă întregi
  • 150 grame zahăr
  • coaja și sucul de la o lămâie
  • 5 grame praf de copt

Ingrediente pentru jeleu de afine

  • 300 grame afine proaspete sau congelate
  • 50 grame zahăr
  • 1 plic gelatină ( 10 grame)

Ingrediente pentru crema de brânză

  • 200 mililitri smântână pentru frișcă ( rece)
  • 200 grame brânză proaspătă de vaci ( rece)
  • 50 grame zahăr pudră

Pentru ornat:

  • ciocolată rasă, cacao, afine, etc.

Mod de preparare

Blat

  1. Într-un castron se mixează ouăle întregi cu zahărul, până se obține o cremă deschisă la culoare
  2. Se adaugă coaja rasă și sucul de lămâie
  3. Peste cremă, se toarnă uleiul în fir subțire și se continuă mixarea
  4. Se amestecă făină cu praful de copt, apoi se încorporează în mixul de ouă
  5. Treptat, în castron, se adaugă laptele și se amestecă bine cu o spatulă pentru a nu forma cocoloașe
  6. Mixul pentru blat se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt
  7. Blatul se dă la cuptorul pre încălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute
  8. După ce s-a copt ( se verifică cu o scobitoare), blatul se scoate din cuptor și se lasă să se răcească

 

Jeleu de afine

  1. Dacă folosiți afine congelate, le scurgeți de apă apoi le dați un pic prin făină
  2.  Într-o crăticioară, la foc mediu, se pun la încălzit afinele cu zahărul
  3. Gelatina se hidratează în 100 de mililitri de apă rece
  4.  După ce zahărul s-a topit, crăticioara se ia de pe foc, se lasă la răcorit apoi, peste afine se toarnă gelatina hidratată. Atenție, gelatina își pierde proprietățile la temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius!
  5. Amestecul de afine cu gelatină se lasă la răcit până începe să se îngroașe, apoi se întinde peste blatul deja ajuns la temperatura camerei
  6.  Se dă tava la frigider pentru 30 de minute

Crema de brânză

  1. Se amestecă brânza proaspătă cu smântâna pentru frișcă ( ambele reci de la frigider) și zahărul pudră până se obține o cremă fină.
  2. Se întinde crema de brânză peste jeleul de afine, apoi se dă prăjitura la frigider pentru minim o oră.

Prăjitura se poate orna cu cacao, ciocolată rasă, afine sau coji de lămâie confiate.

Să vă fie cu folos!

Etape preparare Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză
Etape preparare Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *