Din câteva ingrediente dar bogată în arome, această rețetă de prăjitură cu mascarpone este o adaptare la clasicul Tiramisu. Legătura cu Tiramisu este doar baza de pișcoturi și crema mascarpone, restul de ingrediente este compus din zmeură și lapte condensat îndulcit. Se prepara rapid, durata de închegare este un pic mai lungă. Așa că,
dacă doriți să preparați prăjitura pentru musafiri sau pentru masa de duminică, e bine să o pregătiți cu o seară înainte. Textura prăjiturii este fină și ușoară, potrivită pentru zilele călduroase de vară.
Laptele condensat pentru prăjituri este diferit de laptele condensat pentru cafea. Se găsește la conservă, în hipermarketuri, la raftul cu laptele pasteurizat sau smântâna la cutie pentru gătit. În descrierea de mai jos vă voi arăta fiecare pas de preparare pentru această savuroasă prăjitură. Să trecem la treabă!
Citește și rețeta de prăjitură cu cremă de fistic
1. În robotul de bucătărie se pune zmeura, zahărul și zeama de lămâie. Se mixează până rezultă un piure fin. Se poate folosi și mixerul vertical de mână.
2. Printr-o sită se trece piureul, pentru a elimina sâmburii de zmeură.
3. Se toarnă piureul de zmeură într-un bol peste care se adaugă laptele condensat. Se mixează până se obține o cremă fină, roz.
4. Se pune gelatina la hidratat în 100 mililitri de apă, timp de 10 minute apoi se încălzește ușor, ideal este până la 60 de grade. Astfel, se distrug proprietățile gelatinei.
5. După ce gelatina s-a răcit, se toarnă într-un bol mare.
6. Peste gelatină se adaugă frișca lichidă și brânza mascarpone reci ( de la frigider). Se mixează până se omogenizează ingredientele.
7. La final, în bol, se adaugă mixul de pireu de căpșuni, se amestecă bine apoi, bolul se dă la frigider.
8. Pișcoturile se trec prin cafeaua pregătită, apoi se aranjează în vasul pregătit. Eu am folosit o tavă pătrată, 25×25 cm, cu pereții detașabili.
9. Peste pișcoturi se pune primul strat de cremă, apoi se pune al doilea strat de pișcoturi trecute prin cafea și din nou, ultimul strat de cremă.
10. Tava se dă la frigider până se încheagă crema.
11. Glazura este opțională, eu am făcut un ganache de ciocolată: am pus la topit ciocolata împreună cu frișca lichidă, amestecând continuu până s-a format
o cremă groasă și lucioasă.
12. După ce s-a răcit crema de ciocolată, se toarnă peste prăjitură.
13. Prăjitura se servește după 3-4 ore de stat la frigider.