Nu există weekend fără să fac o prăjitură de casă. Suntem în plin sezon al prunelor, așa că profit din plin de aceste delicioase fructe. Ne plac mult prunele atât proaspete cât și în prăjituri, nu mai spun de magiunul de prune cu sau fără nuci prăjite. Iarna, când nu avem prune proaspete, avem în permanență prune uscate afumate, vă recomand să le încercați, sunt delicioase și țin loc de desert.
Ce prune se folosesc la rețeta de Prăjitură cu prune și cremă de mascarpone?
Personal, îmi plac foarte multe prunele noastre românești, soiul acela puțin lunguieț, cu coaja brumată dar se pot folosi orice soi de prune. La această rețetă se pot folosi și alte fructe, precum mere, pere, piersici, caise, etc. În general, pentru prăjituri, fructele trebuie să fie bine coapte, puțin moi.
Nu vă fie teamă că aluatul va deveni cleios de la prunele prea coapte, vă voi arăta mai jos ce tehnică folosesc pentru a evita această situație. Pentru coacerea prăjiturii cu prune am folosit tava clasică de la cuptor. Să trecem la treabă!
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Ingrediente topping
700 grame de prune fără sâmburi
1 linguriță scorțișoară
50 grame zahăr tos
250 grame mascarpone
1 plic zahăr vanilat
30 grame unt topit
2 linguri amidon
Mod de preparare
Se spală și se curăță prunele de sâmburi și codițe.
Se taie în sferturi și se pun într-un castron. Peste prune se presară zahărul tos ( 50 grame) și scorțișoară.
Într-un castron încăpător se pun oul, untul la temperatura camerei, zahărul vanilat și zahărul. Se bat bine cu un tel până se omogenizează toate ingredientele.
Se amestecă făina cu praful de copt și un praf de sare și se adaugă peste compoziția de ou cu unt.
Cele două compoziții, se frământă cu mâna până se obține un aluat nisipos. Pentru blat se va folosi 3/4 din aluat, restul se păstrează pentru montajul final al prăjiturii.
Se unge tava cu unt, cu degetele se întinde aluatul nisipos.
Într-un bol se amestecă cu u spatulă de silicon, mascarpone cu zahărul vanilat și amidonul până se formează o cremă fină.
Crema de mascarpone se întinde în strat subțire peste blatul de prăjitură. Crema de mascarpone va forma un strat protector care va împiedica sucul de la prune să înmoaie aluatul.
Feliile de prune se scurg de suc și se așază uniform peste crema de mascarpone.
Restul de aluat se presară peste prune.
Se dă tava la cuptorul preîncins la 180 de grade, pentru 40 de minute sau până prăjitura prinde o culoare arămie.
După ce s-a copt prăjitura, așteptați să se răcească bine înainte de porționare. Prăjiturile cu fructe se răcesc mai greu, în aproximativ o oră.
Prăjitura se poate servi cu o cupă de înghețată de vanilie.