Prăjitura Marlenka cu cremă caramel, nuci și foi cu miere este o prăjitură armenească produsă în Cehia. Pe internet se găsesc multe variante ale prăjiturii Marlenka, pentru că rețeta originală este bine păstrată în secret. Rețeta de față este o adaptare a prăjiturii Marlenka, în variantă personală. Este o prăjitură cu foi fragede cu miere, umplute cu cremă de lapte și glazurată cu nucă și ciocolată. Este potrivită pentru ocazii festive, sărbători dar și pentru un weekend cu familia sau prietenii.
Această prăjitură nu este perisabilă, se poate păstra pentru mai multe zile, acoperită, la temperatura camerei. Ba dimpotrivă, prăjitura devine moale în timp, foile de miere se frăgezesc de la umplutura de cremă cu caramel și unt.
De reținut: după montare, prăjitura se servește după 2-3 zile, este nevoie ca foile să se frăgezească. De aceea, este nevoie să planificați din timp pregătirea acestei delicioase prăjituri.
Rețeta foilor fragede cu miere de albine este simplă. Aveți nevoie de cântar de bucătărie, este necesar să cântăriți ingredientele, ulterior aluatul pentru fiecare foaie. Din cantitățile de mai jos se obțin două foi mari, care vor fi împărțite in două ( patru foi pentru montaj) de dimensiunile tăvii de cuptor standard,
33X 42 centimetri.
Dacă nu aveți două tăvi, foile se coc în două tranșe, pe hârtie de copt în tavă sau pe fundul tăvii. Important este ca foaia să fie împărțită în două, înainte de coacere, pentru că, după ce va fi coaptă se va sparge la tăiere. De asemenea, tot înainte de coacere, se pot decupa marginile neregulate ale foii. Pare un proces elaborat, dar să vedeți că nu este nimic dificil dacă respectați pașii de preparare a prăjiturii descriși mai jos.
Pentru prăjitură se folosesc două conserve de lapte condensat pentru prăjituri. Se găsește la conserve de 397 grame, în majoritatea hipermarket-urilor. Pentru a se carameliza, laptele condensat se fierbe în apă, cu conserva închisă, timp de 2-3 ore.
Atenție, la fierbere, conserva de lapte condensat trebuie să fie acoperită de apă în permanență, pentru că există riscul să explodeze.
1. Într-o crăticioară se topesc mierea, untul și zahărul. Se lasă la încălzit până se topește zahărul apoi se ia de pe foc.
2. Se toarnă mixul de miere răcorit într-un bol încăpător și se adaugă făina și bicarbonatul. Se amestecă bine până se formează un aluat moale, un pic lipicios.
3. Se dă aluatul la frigider pentru 10 minute
4. Se înfăinează blatul de lucru, se cântărește aluatul, se împarte în două și se întinde fiecare foaie de dimensiunile tăvii de copt.
5. Se transferă fiecare foaie în tavă, pe hârtie de copt, se taie în două și se decupează marginile neregulate.
6. Se înțeapă foile cu furculița și se coc la 200 de grade, timp de 5 minute.
1. Se fierb conservele de lapte condensat ( conserva închisă) timp de 3 ore, într-o oală cu apă, la foc mic. În timpul fierberii, se completează cu apă,
pe măsură ce se evaporă, astfel conservele trebuie să fie acoperite cu apă pe tot timpul fierberii.
2. Conservele se lasă la răcit, apoi, cu lingura, caramelul se spune într-un bol metalic sau de sticlă.
3. Peste caramel se adaugă mierea, cele 4 ouă și un praf de sare.
5. Se pune bolul cu caramel și ouă, peste o oală cu apă care fierbe la foc mic, și se amestecă cu telul. Atenție, bolul să nu atingă apa care fierbe,
bain marie este un proces de încălzire la aburi. Altfel, ouăle se coagulează.
6. Se lasă la răcit compoziția de caramel până ajunge la temperatura camerei. Caramelul și untul trebuie să aibă aceeași temperatură pentru a nu se tăia crema.
7. Într-un bol se mixează untul, apoi se încorporează crema caramel. Se continuă mixarea până se formează o cremă fină, un pic moale.
1. Se cântărește crema caramel și se împarte la 4. Se lasă castronul pe cântar pe măsură ce acoperim fiecare foaie cu cremă caramel.
2. Nucile se mărunțesc grosier, apoi se trag puțin în tigaie.
3. Se topește ciocolata la microunde.
4. Se presară nucile peste ultimul strat de cremă, ciocolata topită se întinde în fir cu ajutorul unei linguri.
5. Se dă prăjitura la frigider pentru 4 ore, pentru a se lega crema caramel.
6. După s-a legat crema, prăjitura se lasă la temperatura camerei, acoperită ( cu hârtie de copt) pentru 2-3 zile.
7. După ce s-au frăgezit foile se poate porționa și servi.
Să vă fie de folos!