Suntem în plin Post al Paștelui, unul dintre cele aspre posturi din timpul anului. Dar ce este postul? Postul este mijlocul prin care Sfânta Biserică aduce credincioșii pe căile adevăratei trăiri creștine, ale virtuții și ale cinstirii lui Dumnezeu. Prin post, subînțelegem, atât abținerea totală sau parțială de la anumite alimente ( de origine animală, cu excepția peștelui- cu anumite excepții), cât și reținerea sau înfrânarea poftelor, vorbelor, cugetelor și a faptelor rele. Postul este modalitatea prin care Îi arătăm lui Dumnezeu și nouă înșine că luăm în serios relația noastră cu El. Postul ne ajută să căpătăm o nouă perspectivă asupra lucrurilor și să ne întărim credința în Dumnezeu. După asprimea lui, postul poate fi de mai multe feluri:
Postul Paștelui ține șapte săptămâni, începând cu Duminica lăsatului sec de brânză (Duminica izgonirii lui Adam din rai) și se încheie în noaptea Paștelui, la Înviere. E cel mai vechi, mai lung și mai de seamă dintre posturile bisericești. Nu se mănâncă nici pește, nici untdelemn și nu se bea vin. Se dezleagă la vin și untdelemn numai sâmbăta și duminica (când se face Liturghie deplină), iar la pește, numai în ziua de Buna-Vestire și de Florii.
Cu alte cuvinte, în Postul Mare, dezlegare la ulei și vin se acordă doar sâmbetele și duminicile, precum și în zilele în care sunt rânduite sărbători însoțite de semnele „cruce roșie” sau „cruce neagră”, dacă acestea nu cad în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, care sunt săptămâni de ajunare și post aspru, scrie crestinortodox.ro. Dezlegarea la pește, se permite doar în două zile de sărbătoare, respectiv de Praznicul Bunei Vestiri și în Duminica Floriilor.
Cel mai iubit aliment ”de post”, pe care trebuie să-l consumăm doar în zilele de dezlegare la ulei
Alimentul cel mai consumat în perioada postului este zacusca. După cum știm, zacusca se prepară cu ulei, ingredient care face ca gustosul preparat să fie un aliment ”de dulce”. Dacă ții postul ”ca la carte”, zacusca se consumă doar în zilele de dezlegare la pește.