Cea mai mare sărbătoare din an, Paștele, are o mulțime de obiceiuri și tradiții. Acestea diferă de la o zonă la alta sau chiar și de la un sat la altul, sau de la o comunitate la alta. Dar există în prima zi de Paște, tradiții și obiceiuri în toate zonele țării.
Acestea erau păstrate îndeosebi în sate, unde încă mai sunt femei bătrâne care respectă toate prescripțiile din vechime. Însă viața cotidiană de la oraș ne-a făcut, practic, imposibil să mai ținem cont de astfel de reguli și tradiții. Munca de zi cu zi și activitățile, distanțele mari de parcurs și viteza în care trăim nu mai au nicio legătură cu viața tihnită de la sat.
Dacă de joi, în Săptămâna Mare, încep restricțiile, acestea se extind chiar până în ziua de Paște.
Duminică este ziua cea mai importantă din an, fiind prima zi de Paște. Credincioșii onorează această zi mergând la biserică, amintind de sacrificiul suprem făcut de Iisus, care și-a dat viața pe cruce pentru mântuirea tuturor. Duminică este ziua în care El a înviat, făcând miracolul să se întâmple.
În această zi nu ai voie să fii trist sau să plângi. Se spune că dacă ești trist sau supărat în ziua de Paște, așa vei fi tot anul. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este o sărbătoare a bucuriei, motiv pentru care credincioșii ar trebui să o cinstească așa cum se cuvine, notează kanald.ro.
Alte tradiții spun că în prima zi de Paște nu au voie să lucrezi nimic. Nu se spală, nu se calcă, nu se coase sau taie cu foarfeca. Potrivit unor vechi credințe, cei care nu respectă aceste reguli vor avea parte de lucruri rele. Vor atrage asupra lor pedeapsa.
De asemenea, nu se doarme în prima zi de Paște. Se spune că cei care vor dormi în ziua de Paște vor dormi tot anul, în sensul că vor fi somnoroși, leneși, nu vor avea spor în nimic.
Chiar dacă lumânarea adusă de la Înviere se stinge, se spune că aceasta nu ar trebui aruncată. Tradiția spune că această lumânare trebuie păstrată în casă pentru a oferi protecție împotriva tuturor relelor.
Un alt obicei din vechime spunea că duminică dimineața trebuie să te speli pe față în apă în care ai pus un bănuț de argint – ca să fii bogat tot anul, o crenguță urzică – ca să fii proaspăt tot anul și un ou roșu – ca să ai sănătate și belșug, tot anul.
O altă veche credință care nu e greu de respectat este ca duminică dimineața să iei prima dată Paște sfințite, înainte de a mânca bucatele sfințite la biserică.
În general, capul familiei sau femeia casei este persoana care le oferă Paște celorlalți membri. Ei spun „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”.
Acestea sunt câteva obiceiuri și tradiții din prima zi de Paște, dar în funcție de zonă, acestea sunt mult mai diverse.