Primul semn care îți arată că ești alergic la căpșune. La ce trebuie să fii atent

Căpșunele pot declanșa alergii alimentare, motiv pentru care cei care se știu sensibili ar trebui să fie foarte atenți când vine vorba despre aceste fructe delicioase de sezon.
Primul semn care îți arată că ești alergic la căpșune. La ce trebuie să fii atent

Este plin sezon al alergiilor, dar și al căpșunelor. Iar alergiile alimentare nu fac decât să accentueze afecțiunea care chinuie aproximativ un sfert din populație. Primul semn care îți arată că ești alergic la căpșune nu ar trebui trecut cu vederea.

Potrivit specialiștilor, atunci când suferi de alergie la anumite alimente, organismul reacționează imediat ce ingerezi alimentul alergen.

Simptomele pot fi variate

Simptomele pot fi umflarea limbii, a buzelor, a gâtului ori a feței, mâncărime, strănut persistent, iar în unele cazuri grave se poate ajunge la șoc anafilactic. Acesta este motivul pentru care persoanele care se știu alergice ar trebui să fie foarte atente la alimentele care le pot declanșa o criză de acest fel.

Statisticile arată că în toată lumea, aproximativ 8% dintre copii cu vârsta de sub 3 ani suferă de diferite tipuri de alergii alimentare. La adulți, numărul este mai mare și în creștere. De asemenea, există o listă lungă de alimente care pot declanșa reacții alergice la persoanele sensibile. Printre acestea, cele mai populare sunt cerealele care conțin gluten, lactatele, nucile, muștarul, țelina, ouăle, soia, crustaceele, peștele, fructele de mare, anumite fructe, printre care căpșuni, kiwi, piersici, roșii, citrice.

Primul semn care îți arată că ești alergic la căpșune

Simptomele unei reacții alergice la un aliment pot să apară relativ repede după ingerarea alimentului alergen. Pot fi câteva minute sau câteva ore, iar manifestările pot fi ușoare, dar în unele cazuri pot fi severe și chiar fatale, srie CSID.ro. Pe lângă mâncărime sau umflarea buzelor sau a feței, în cazurile mai grave pot să apară dificultăți la respirație, diaree, nas înfundat, tuse seacă, strănut continuu, ochi înroșiți, stări de greață, vărsături, amețeală, senzație de leșin, prurit, dureri abdominale, învinețirea buzelor și a extremităților, puls accelerat sau pierderea conștienței.

Ce ai de făcut în cazuri severe

Cazurile severe se pot termina cu un șoc anafilactic, care pune în pericol viața celui afectat. În aceste cazuri e nevoie de intervenția urgentă a unui medic. În lipsa tratamentului, anafilaxia duce la constricţia căilor respiratorii şi scăderea bruscă a tensiunii, urmată de infarct. În astfel de situaţii, intervenţia medicală trebuie să fie foarte promptă şi constă în injectarea de epinefrină.

Însă e nevoie să știm care este diferența dintre alergia alimentară și intoleranța la unele alimente. Alergia alimentară apare atunci când sistemul imunitar reacționează la un aliment inofensiv.

Intoleranța alimentară apare atunci când organismul are o reacție chimică la consumul unui anumit aliment sau băutură.

Citește etichetele produselor pe care vrei să le cumperi

Simptomele ușoare sau moderate ale alergiei sau intoleranței alimentare pot fi uneori similare, dar intoleranța alimentară nu implică sistemul imunitar și nu provoacă reacții alergice severe (anafilaxie).

Dacă te știi alergic, recomandarea specialiștilor este să-ți faci un obicei din a citi etichetele produselor pe care vrei să le cumperi, pentru a avea informații cu privire la posibilii factori alergeni pe care îi conține. De asemenea, să fii atent la primul semn care îți arată că ești alergic la căpșune.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *