După moartea mamei sale, Prințul Charles a urcat pe tronul Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a a condus Regatul Unit vreme de peste șapte decenii, iar acum fiul cel mare al acesteia va fi noul Rege al Marii Britanii. Ce atribuții îi revin acum lui Charles, puteți afla în continuare. Prințul moștenitor și-a petrecut toată viața pregătindu-se să fie suveran.
Într-o declarație lansată la scurt timp după anunțul oficial al decedării ei, Charles a descris moartea mamei sale ca fiind „un moment de cea mai mare tristețe” pentru e și toți membrii Familiei Regale britanice. În următoarea perioadă, Charles își va asuma noile îndatoriri.
După o viață întreagă în ochii publicului, el este o figură familiară pentru mulți oameni din Marea Britanie și din întreaga lume. Cu toate acestea, nimeni nu știe încă ce fel de monarh va deveni regele Charles al III-lea.
Charles s-a străduit adesea să își stăpânească pasiunea pentru munca sa, exprimându-și speranțele și temerile în discursurile pe care le-a ținut de-a lungul anilor. De multe ori, el suna mai mult ca un militant decât un monarh constituțional în așteptare. Toată viața s-a pregătit pentru acest rol. Fiind cel mai mare dintre copiii reginei Elisabeta, el a fost moștenitor al tronului britanic vreme de 70 de ani.
Charles va fi proclamat oficial rege sâmbătă la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat, un grup de deputați înalți, și din câțiva funcționari publici înalți, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.
Atunci, decesul Reginei Elisabeta a II-a va fi anunțat de către Lordul Președinte al Consiliului Privat, iar o proclamație va fi citită cu voce tare. Formularea poate fi schimbată, însă în mod tradițional este o serie de rugăciuni și angajamente, în care este lăudat monarhul anterior și se promite sprijin pentru cel nou.
Ulterior, proclamația este semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv prim-ministrul, Arhiepiscopul de Canterbury și Lordul Cancelar.
După toate acestea, Charles va participa la o a doua ședință a Consiliului de Aderare. Totuși, el nu va depune un jurământ la începutul domniei, cum se procedează în cazul altor șefi de stat. În schimb, există o declarație pe care noul rege trebuie să o facă. Conform unei tradiții care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, regele va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoției.
Apoi se va face o proclamație publică prin care Charles este declarat noul rege al Marii Britanii. Aceasta va fi făcută dintr-un balcon al Palatului St. James, de către un oficial cunoscut sub denumirea de „Garter King of Arms”. Acesta va striga: „God save the King”, iar pentru prima dată din 1952, imnul național va fi interpretat aceste cuvinte, potrivit BBC.
După cum ne putem aștepta, punctul culminant va fi încoronarea. Din cauza pregătirilor necesare, încoronarea nu va avea loc foarte curând. Regina Elisabeta a urcat pe tron în februarie 1952, însă a fost încoronată abia în iunie 1953. În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey. Primul monarh al Marii Britanii încoronat acolo a fost William Cuceritorul. Prințul Charles va fi al 40-lea.
Aceasta este o ceremonie religioasă anglicană, oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury. La un moment dat, el va așeza pe capul lui Charles Coroana Sfântului Eduard. Aceasta este realizată din aur solid ce datează din 1661. Fiind piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei, aceasta este purtată de monarh doar în momentul încoronării. Totodată, noul rege al Marii Britanii va depune jurământul de încoronare în fața mulțimii prezente, după care va primi globul și sceptrul ca simboluri ale noului său rol.