Noțiunile pe care le învață în prezent copiii la școală sunt mai avansate decât în urmă cu 10 sau 20 de ani, de exemplu. Așa se face că unele probleme de matematică îi pun în dificultate chiar și pe părinți. Nu atât din cauza complexității operațiilor, ci pentru că nu știu să le explice copiilor, pe înțelesul lor, rezolvarea. Cum sună problema de clasa I pe care nici adulții nu știu să o rezolve.
În clasa I, elevii învață câteva noțiuni teoretice care nu ar trebui să îi pună în dificultate. Potrivit programei școlare, în timpul primului an școlar, elevii ar trebui să învețe să scrie și să citească corect și să facă operații matematice simple, cu numere de câte două cifre.
Problemele din manualele de matematică de clasa I îi pun uneori în dificultate nu doar pe copii, ci și pe părinți sau alți adulți care îi ajută la teme. Deși la prima vedere problemele nu sunt foarte complexe, de multe ori sunt dificil de rezolvat pe înțelesul copiilor. În plus, pentru a ajunge la rezultatul cerut de problemă, elevii trebuie să parcurgă mai mulți pași, iar pe unii îi pot omite.
Una dintre problemele care îi pun în dificultate pe mulți elevi de clasa I sună în felul următor: Tatăl are 40 de ani. Ce vârstă va avea tatăl când băiatul va avea 18 ani, știind că atunci când fiul s-a născut, tatăl avea 30 de ani?
Deși pentru adulți poate părea simplu, problema trebuie rezolvată pe înțelesul copiilor. Mai întâi, trebuie să aflăm câți ani are băiatul în prezent, apoi peste câți ani va împlini 18 ani și abia apoi calculăm câți ani va avea tatăl atunci.
Rezolvare:
Câţi ani are băiatul în prezent?
40-30=10 (ani)
Peste câţi ani va avea băiatul 18 ani?
18-10=8 (ani)
Câţi ani va avea tatăl peste 8 ani?
40+8=48 (ani)
Copiii trebuie să înțeleagă că anii trec atât pentru părinte, cât și pentru copil în egală măsură, pentru a calcula rezultatul corect.
Selecția problemelor a fost făcută de către Angela Turcu, o învățătoare cu experiență din Bârlad, potrivit Adevărul.