Veste importantă pentru cadrele didactice din România. Profesorii care dau meditații vor fi obligați să le ofere bon fiscal elevilor pe care îi pregătesc în particular. Astfel, dascălii vor trebui să dețină casă de marcat, iar pentru fiecare ședință în parte să elibereze bon fiscal. Cadrele didactice mai au la dispoziție puțin peste două săptămâni să își depună declarația de avere, conform noilor prevederi din legislația fiscală.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat deja un ghid cu privire la obligațiile pe care le au profesorii care acordă meditații. Astfel, potrivit noilor prevederi, din sumele obținute carele didactice vor trebui să își plătească asigurările de sănătate, care reprezintă 10% din veniturile realizate de aceștia.
Mai apoi, dascălii vor trebui să pună deoparte 25 de procente din venituri pentru a plăti asigurările sociale. De plata acestor sume sunt scutiți profesorii care au ieșit la pensie sau cei care au calitatea de angajat şi plătesc deja asigurări sociale. Apoi, cadrele didactice mai au de plătit 10% din venitul net, sumă care reprezintă impozitul pe venit.
Autoritățile susțin că o astfel de măsură era necesară, pentru ca fenomenul meditațiilor să intre în legalitate. Potrivit ultimelor statistici, în România, 3 din 10 elevi fac meditații, iar sumele percepute de profesori pentru orele suplimentare sunt între 50 și 150 de lei pentru o ședință, în funcție de complexitatea pregătirii pe o oferă.
În actul oficial se precizează faptul că meditațiile acordate în particular de către profesorii din învățământul școlar, preuniversitar și universitar sunt scutite de la plata taxei pe valoare adăugată (TVA).
Persoanele fizice care realizează venituri din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ apot accesa ghidul pus la dispoziție de ANAF. Documentul conține 14 pagini și explică pas cu pas ce trebuie să facă dascălii în cazul în care acordă meditații contra cost.
„În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, se arată în ghid.
Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai.