Părinții sunt de-a dreptul îngroziți, odată cu apariția și pe piața românească a maimuțoiului cu chip înfiorător, Huggy Wuggy, personaj de desene animate dintr-un popular joc video. Psihologul Radu Leca trage un semnal de alarmă: ”Părinți, nu cumpărați această jucărie toxică. Prin versurile cântecului cu care se vinde avem de-a face cu o incitare la omor!”, ne-a declarat el, în exclusivitate pentru ego. ro. Și artiștii-părinți din România au luat atitudine! Iată poziția lor!
Maimuțoiul albastru, cu dinți ascuțiți, a devenit bucuria copiilor și spaima adulților. Pe Internet, părinții discută aprins despre acest subiect fierbinte al zilei, cei mai mulți fiind îngroziți de ideea că monstrulețul, scos la vânzare și în România, la aproximativ 40 de lei, poate fi foarte periculos pentru copiii lor. Vestitul psiholog Radu Leca trage un semnal de alarmă, prin intermediul ego.ro.
”Este vorba despre faptul că, pe fundalul muzical care iese din păpușă, se aud niște versuri. Versurile alea conțin noțiunea de incitare la omor. Este o nebunie, păpușa se vinde odată cu versurile, important este ca părinții să le asculte, ele pot fi traduse de orice minor, pe google, în mod gratuit. Copiii pot învăța versurile, ideea e că, prin repetare, versurile impun un anume timp de comportament, prin repetare dau un anumit tip de comportament, de furie, așa se întâmplă și aici. Păpușa este 100% nocivă, 100% toxică, eu îi rog personal pe părinți să nu cumpere această păpușă și nici să nu o primească drept cadou de la nimeni, copiii sunt într-un pericol evident. Toți părinții români creștini ortodocși trebuie să înțeleagă că noțiunea de bine superior trebuie să fie pe primul loc. În România, momentan, nu s-a sesizat nicio autoritate, dar, după ce mai mulți psihologi au spus că păpușa este toxică, Protecția Consumatorului se va sesiza, cu siguranță”.
Cum a intrat această păpușă, totuși, pe piață, cum a ajuns la vânzare?
”Este un joc animat, iar plușurile realizate după un joc anume intră pe piață sub formă comercială, pentru popularizarea jocului. Dar unele jocuri sunt toxice și rele pentru mintea copiilor care văd o anumită reclamă și vor să joace un joc cu conținut malefic. Nu știu dacă este vorba despre incitare la suicid, nu știu dacă au fost versurile diversificate, avem de-a face cu o incitare la omor. Părerea mea este ca niciun părinte să nu o cumpere. Este la un preț mic, orice copil și-o poate dori că a văzut o reclamă în direcția aceea…”, ne-a mai declarat psihologul Radu Leca.
Dan Negru, prezentatorul postului Kanal D, ne-a declarat că nu ar cumpăra această păpușă pentru cei doi copii ai lui, Bogdan (10 ani) și Dara (12 ani).
”Sunt liniștit! Ai mei nici nu au auzit de astfel de instrumente. Nu cei care le fabrică sunt vinovații. Cei care le cumpără au vină!”, ne-a spus el, pentru ego.ro
Solista Silvia Lăuneanu susține, pentru ego.ro, că își ține departe fiul, pe Alexandru (6 ani), de astfel de jucării.
”Da, am văzut și eu pe Facebook reclama la jucăria asta. Din fericire, eu niciodată nu am mers după trend și nu sunt tentată să cumpăr orice porcărioară care apare. Este clar că există pe piață tot felul de produse total neadecvate, dar părinții trebuie să acorde mare atenție tuturor lucrurilor/ jucăriilor pe care le achiziționează pentru cei mici. De asemenea, există enorm de multe desene animate și filmulețe total nepotrivite. Eu încă stau lângă Alexandru și aleg la ce se poate uita”.
Soții Dan și Elena Helciug, care au doi copii, Luca (14 ani) și Ruxandra (7 ani) , ne-au mărturisit, în exclusivitate pentru ego.ro, că sunt îngroziți și-n același timp surprinși că această jucărie poate fi cumpărată de vreun părinte.
”Sunt groaznice! Am învățat despre estetica urâtului la Arghezi, dar așa ceva este deja diabolic! Să ți se bage în subconștient că monstrul este drăguț, grijuliu și amuzant, este deja îngrijorător. În viitor, copiii noștri vor zâmbi în fața oricărui psihopat, orice situație fatală va fi îmbrățișată, iar frica va sta la baza vieții lor. Ruxandra are două prietene gemene care au așa ceva și le recunoaște după păpușă!”.
Piesa de pe fundalul muzical, care se aude din păpușă, este înregistrată în engleză. Dar traducerea poate fi găsită de orice copil pe Internet, mesajul fiind, potrivit psihologilor, foarte periculos. Vă redăm câteva versuri.
”Numele meu este Huggy Wuggy/Corpul neclar și drăgălaș/Nu vrei să vii să mă îmbrățișezi/ Îmbrățișează-mă zi și noapte/Numele meu este Huggy Wuggy/Dinții ascuțiți te lasă sângeros/ Și nu mă numi niciodată urât/ Îmbrățișează-mă până mori/ Știu unde te ascunzi/Pe orificiile de aerisire pe care le aluneci/Nu știi că te voi găsi/Oriunde te duci/Pe întuneric aștept/Nu există scăpare/Nu știi că sunt chiar în spatele tău?/Mai aproape decât știi/Aceasta este fabrica mea/Aceasta este casa mea…/Deși nu mi se face foame/Încă vreau să te gust/Doar o mică mușcătură/Aceasta este fabrica mea/…