Ana Morodan a fost recent oprită de două ori în trafic în aceeași zi. Dacă prima dată a refuzat să i se recolteze probe și i s-a deschis dosar penal pentru refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, a doua oară a acceptat să fie testată. Rezultatul a arătat o alcoolemie de 0,40 g/l alcool pur și sânge, dar și că ar fi consumat droguri. Contesa Digitală a fost apoi reținută 24 de ore, iar ulterior a fost plasată sub control judiciar timp de 60 zile.
Psihologul Radu Leca a analizat situația Anei Morodan și vorbește despre ce ar putea să o ajute pe aceasta acum. De asemenea, specialistul a dezvăluit care este legătura dintre alcool sau substanțe interzise și problemele oamenilor.
Cum pot marca și schimba o persoană astfel de drame, oricât de puternică ar fi?
Radu Leca: Terapia este răspunsul. Găsirea unui duhovnic cu har este partea secundară a răspunsului. Oamenii profund traumatizați din cauza elementelor negative ce le trăiesc în copilărie, au nevoie de ajutor și empatie. Dar să ceri empatie și să fii mângâiat pe cap, după ce te urci băut la volan, este mizerabil. În ceea ce o privește pe #ContesaDigitală, eu simt că avem de-a face cu un marketing agresiv, care conține și informație emoționantă/lacrimogenă care să mascheze fapta. Fapta „duamnei” Mo-ro-dan este foarte clară: s-a urcat băută la volan, de 2 ori într-o zi. Dânsa, domnia sa virtual-regală, trebuie să înțeleagă că nu este mai presus de lege. Nu face dânsa legile și nu cere milă pentru faptele sale.
Care este legătura cu alcoolul și substanțele interzise, de ce se refugiază oamenii în acestea, chiar dacă sunt persoane publice si trebuie să fie exemple?
Radu Leca: Oamenii publici au elemente multe disfunctionale psiho-emoțional. Aceasta este opnia mea. Dacă refacem întrebarea sub forma „Sunt oamenii publici anxioși?”, răspunsul este da. Dar depresivi? Răspunsul este da! Dar mai stresați decât marea majoritate de consumatori de media? Răspunsul este evident da. Și atunci când un om public este stresat, depresiv sau anxios, apelează la aparent cele mai puțin rele dependențe, alcoolul si drogurile, despre care afirmă că le poate controla. Aceasta este cea mai mare minciună pe care o crede și care se transformă în timp într-o credință de forma: eu cred că țin sub control consumul de alcool amestecat cu medicamente sau consumul de droguri. Minciuni, minciuni și iar minciuni.
Opulența celebrității aduce în mintea posesorului accesul la un sindrom îngrozitor denumit HYBRIS: bolnav de putere, avid după atenție, manifestări teatrale, isterie realizată în public. Seamănă cu tulburarea de comportament a dependenților, dar este mult mai prezentă. Iar aici avem 3 persoane politice care sufereau de HYBRIS: Hitler, Musolini și Horia Sima. Profund bolnavi! Și ca să nu se spună că acest sindrom este jnventat, vă rog să studiați scrierile vechi. În secolul al VI-lea i.Hr. politicianul grec Pittacos din Mytilene vorbea despre beția puterii.
Aparent „duamna” Contesă poate fi prietenă cu Hybris și are nevoie să revină cu picioarele pe pământ. Doar o evaluare poate stabili acest lucru cu exactitate. Sunt extrem de fericit că a încheiat contractul cu televiziunea care îi transmite emisiunea, datorită faptului că mă gândesc așa: acum o să aibă timpul necesar să se gândească la un nou format, poate în altă țară. Recomand Noua Zeelanda.
Cum poate să se schimbe astfel o femeie, mai ales fiind persoană publică, fără a se gândi la consecințe?
Radu Leca: S-a schimbat? Nu cred. Așa a fost întotdeauna. Noi, telespectatorii, am acceptat frivolitatea cu mult prea multă ușurință. Iar acum o vizualizăm ca normalitate. Media românească este suprasaturată de actori slabi de comedie, care doar înjură și vomită în spectacolele lor speciale. De ce nu ar fi încă o vedetă în România care să nu iasă în evidență tot așa? Atât se poate. Atât se acceptă. Bravo ei. Atât poate.