Mulți părinți s-au grăbit să își susțină copiii în prima zi de școală, pregătindu-i așa cum trebuie și fiind alături de ei, împărtășindu-le emoțiile. Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate pentru Ego.ro, cum ar trebui să se comporte aceștia pentru ca micuții să abordeze schimbarea mult mai ușor. El a punctat că părinții trebuie să susțină metodologia de predare și realizarea temelor acasă.
Copiii din toată țara au trecut prin mari emoții, întorcându-se în bănci sau bucurându-se de prima lor zi de școală. Bineînțeles, părinții le-au fost alături, unii fiind mai curajoși, alții luptându-se cu lacrimile, ținând cont de schimbările prin care trec micuții. Totuși, mulți se întreabă cum ar trebui să se comporte pentru ca elevilor să le fie mult mai ușor în această perioadă.
În viziunea psihologului Radu Leca, este important ca părinții să își susțină într-un mod pozitiv copiii pentru ca aceștia să se simtă bine în momentul în care se întorc în bănci. Ei trebuie să explice că școala este minunată pentru ca micuții să fie deschiși cu privire la acest lucru:
“Conexiunea elevilor cu prima zi de scoală se realizează corect atât timp cât există o susținere și o influență subtilă pozitivă a părinților. Dacă parintele spune în repetate rânduri că este minunată școala, atunci copilul o să meargă liniștit și deschis la școală. Învățarea se realizează fără griji și evoluția elevului este una meritorie”.
Mai mult, ca prima zi de școală să fie perfectă pentru micuți, este nevoie de susținerea familiei. În altfel de cazuri, aceasta poate să se dovedească a fi un adevărat eșec. Psihologul Radu Leca a vorbit și despre faptul că profesorii se pot confrunta cu atitudine duală, uneori negativă:
“Conexiunea elevilor cu prima zi de școală poate fi un eșec de proporții atât timp cât nu există susținerea familiei. În fiecare an profesorii și învățătorii se luptă cu atitudinea duală și de multe ori doar negativă a părinților față de corpul profesoral și față de teme. Se visează o armonizare între nevoile elevilor, văzute utopic de părinți și posibilitațile academice oferite de școala de stat. Evident că mereu vor exista conflicte”.
De asemenea, psihologul Radu Leca are o rugăminte pentru părinți, mai ales pentru că, pe data de 5 septembrie, micuții s-au bucurat de prima zi de școală. Acesta este de părere că părinții ar trebui să faciliteze inserția emoțională a copiilor prin a susține metodologia de predare și realizarea temelor acasă:
“Îi rog personal pe toți părinții ce au nevoie de școala de stat să faciliteze inserția emoțională a copiilor lor, susținând metodologia de predare și realizarea temelor acasă”.