Deși mulți oameni caută, de-a lungul vieții relația perfectă, în realitate aceasta este doar un mit. În viața unui cuplu există atât momente frumoase, de fericire cât și momente mai puțin plăcute. Înstă toate acestea pot ajuta un cuplu să crească armonios sau, dimpotrivă, îl pot duce la destrămare. Secretul unei relații fericite de lungă durată constă în înțelegere, acceptare și redescoperirea partenerului, afirmă psihoterapeutul Oana Nicolau.
Oana Nicolau și soțul ei sunt împreună din adolescență. Formează un cuplu de 30 de ani și au împreună trei copii. Mulți ar spune că acest tip de relație, longevivă și fericită, este aproape imposibil de trăit, mai ales în zilele noastre când răbdarea și înțelegerea celui de lângă tine sunt virtuți pe care nu le mai întâlnim prea des.
Cu toate acestea, Oana Nicolau afirmă că prin experiența personală de viață, coroborată cu cea teoretică deprinsă în anii de studii, reușește să îi ajute pe oameni să depășească momentele critice din cuplu.
„Dimpotrivă, mă susține (soțul ei – n.r.). Formăm un cuplu de 30 de ani. Suntem împreună de la 14 ani. Nu întâmplător am ales această meserie, nu întâmplător am mers în direcția relațiilor de cuplu. Pentru că toată experiența mea de viață, de relație, m-a învățat foarte multe, pe lângă partea teoretică pe care am învățat-o în școli. Cred că experința personală este ce care mă ajută foarte mult să dau către ceilalți și să-i ajut la rândul meu pe ceilalți.”, a mărturisit Oana Nicolau în ediția a 52-a a emisiunii Ego Life.
Specialistul în terapia de cuplu afirmă că, deși oamenii tind să creadă că există anumite așa-zise rețete ale succesului în cuplu, realitatea nu este deloc așa.
Totuși, există anumite aspecte de care poți ține cont pentru a face o relație să funcționeze din ce în ce mai bine. Spre exemplu, potrivit psihoterapeutului, ar trebui ca partenerii să își cultive mai mult curiozitatea unul față de celălalt, punând accent pe evoluția lor ca un cuplu.
„Nu există rețete, deși foarte mulți oameni le caută. Este despre a te cunoaște tu pe tine, a căuta și a fi curios să-ți cunoști partenerul și de a fi curios să descoperi cum poate să fie acea relație în care amândoi să vă simțiți împliniți. Despre asta este vorba, despre a avea disponibilitate, a acorda timp și de a fi din nou curios. Curiozitatea este esențială în orice relație.
Eu mă refer la curiozitatea de a-ți descoperi și redescoperi permanent partenerul de cuplu. La începutul relației noi ne cunoaștem și suntem curioși să descoperim cine suntem.”