Pulpă de vițel în lapte cu garnitură de cartofi noi și morcovi. Secretul ca să iasă super gustoasă și fragedă

Carnea de vițel este savuroasă, însă puține gospodine se încumetă să o gătească. Îți vom prezenta însă câteva trucuri, care te vor ajuta să prepari cea mai gustoasă carne.

Scris de: Oana Matei

08 Jul. 2022

Pulpă de vițel în lapte cu garnitură de cartofi noi și morcovi. Secretul ca să iasă super gustoasă și fragedă

Cum se gătește pulpa de vițel pentru a ieși fragedă și suculentă? Cum se marinează? Care este temperatura și timpul de coacere? Voi descrie pas cu pas procedeul prin care am preparat această friptură delicioasă.

Pulpă de vițel în lapte cu garnitură de cartofi

În primul rând este necesar să alegeți bucata potrivită de carne. Friptura de vită bine gătită, pe cât de gustoasă este, pe atât de pretențios este acest fel de carne.
Ca textură, carnea de vită este mai tare decât carnea de porc, însă mult mai sănătoasă, cu conținut ridicat de proteine și vitamine.

Carnea de vită matură este de culoare roșu închis, pe când carnea de vițel are culoarea rozalie, puțin albicioasă, textură fragedă- moale. Există tipuri diferite de carne de vită, în funcție de secțiunea de unde provine bucata de carne: antricot, mușchi, vrăbioară, etc. La sfârșitul rețetei vei găsi câteva ponturi despre cum se gătește corect carnea de vită.

Pentru astăzi, am avut două bucăți de pulpă de vițel, fragede pe care le-am preparat la cuptor în vas de ceramică cu capac. Se poate folosi și o tavă
pe care să o acoperiți cu folie de aluminiu, în prima parte a procesului de coacere.

Pulpa de mânzat sau vită se gătește doar la cuptor, lent, la foc mic așa vei avea cea mai gustoasă și suculentă friptură de vită. Atenție, nu înțepați carnea cu furculița sau cuțitul, altfel se scurg sucurile care dau frăgezime fripturii.

Ingrediente

  • 1,5 kg pulpă de vițel
  • 500 ml lapte dulce
  • 1 kg cartofi
  • 1 ceapă
  • 3 morcovi mici
  • 30 gr unt
  • sare, piper
  • ierburi aromatice

ingrediente pulpa de vitel cu cartofi si morcovi

Mod de preparare pulpă de vițel cu cartofi noi

  • În primul rând, cu o seară înainte, am pus carnea la marinat în lapte dulce amestecat cu sare și piper. Glucidele din lapte, prin tratament termic vor carameliza bucata de carne gătită formând o crustă rumenă apetisantă. Este important ca toată carnea sa fie acoperită de marinată.
  • A doua zi, am scos carnea, am tapotat cu un șervet absorbant marinata. Înainte de a fi introdusă în cuptor carnea de vită se șterge de marinată, nu trebuie să fie umedă. Am lăsat carnea pe un tocător timp de o oră să ajungă la temperatura camerei. Carnea, în general, nu se prăjește sau coace, direct scoasă din frigider pentru că se contractă la căldură și devine tare.
  • Am lăsat untul la temperatura camerei, să fie moale, pentru a face o cremă cu ierburi aromatice.
  • După ce am uscat carnea, am pus o tigaie la încins pe aragaz, am prăjit bucata de carne, pe fiecare parte, câte un minut, până s-a rumenit.
  • Într-o crăticioară am fiert marinata în care a stat carnea peste noapte.
  • Am pus carnea în vasul de lut peste care am turnat marinata caldă, după care am uns carnea cu untul aromat.
  • Lângă carne, am cartofii, morcovul și ceapa. Vor fierbe în marinata de lapte. Delicios!
  • Am pus capacul peste vas și am dat la cuptor pentru 2 ore jumate.
  • Am setat cuptorul la 180 de grade pentru primele două ore, iar pentru ultima jumătate de oră la 200 de grade.
  • După cele două ore de copt la 180 de grade, am scos capacul, am întors bucata de carne și am uns din nou cu crema de unt și usturoi zdrobit.
  • Am crescut temperatura cuptorului la 200 de grade pentru încă 30 de minute.

Friptura este gata. Rumenă la exterior, rozalie la interior și foarte fragedă! Daca rămâne friptură pentru a doua zi este delicioasă într-un sandviș cu muștar și castraveți murați.

Citește și reteța de chifteluțe fragede în sos marinara

Sfaturi pentru a prepara carnea de vită sau vițel

  • Înainte de preparare lasă carnea să se încălzească treptat la temperatura camerei, pentru a evita șocul termic care deteriorează fibrele
  • Tot înainte de preparare termică, uscați carnea cu un șervet absorbant
  • Grătarul sau tigaia trebuie să fie bine încinse înainte de a se pune carnea
  • Nu apăsa si nu înțepa carnea de vită, se manevrează cu un clește sau cu o paletă
  • Dacă vrei să fierbi carnea de vită folosește o oală sub presiune, astfel se scurtează timpul de gătire și carnea nu devine tare.
  • Înainte de fierbere, carnea de vită devine moale dacă o marinezi în oțet balsamic.
  • Înainte de gătire condimentează carnea cu sare, astfel va rămâne suculentă.
  • Dacă coci carnea de vită la cuptor, îl preîncălzești la 220 de grade, în momentul introducerii cărnii în cuptor, reduci temperatura la 180- 200 de grade.

Cum gătești diferite secțiuni de vită

Pulpa, spata de vită, rasolul cu os, picioarele, capul și coada- pentru supe, ciorbe, tocănițe, gătit la cuptor slow cooked.
Mușchi tenderloin, vrăbioară, antricot sau cotlet, chiulotă, coaste, fleică, piept- pentru fripturi, grătar

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *