Fasolea este una dintre legumele cele mai populare din bucătăria românească, însă pe cât este de gustoasă, pe atât de greu fierbe uneori. Se poate întâmpla să stăm în bucătărie timp îndelungat și să avem surpriza că boabele de fasole încă nu au fiert, deși sunt pe foc de ore bune. Din fericire, există un ingredient la îndemână care reduce la jumătate timpul de fierbere. Pune acest ingredient în fasole ca să fiarbă de două ori mai repede!
Atunci când gătim fasole, ne dorim să fiarbă repede și să iasă cât mai gustoasă. Se poate întâmpla însă ca boabele de fasole să fiarbă extrem de greu și să aibă nevoie de 3-4 ore pentru a fi gătite complet. Indiferent că gătești ciorbă de fasole, iahnie sau fasole bătută, boabele trebuie să fie bine fierte și să aibă o textură moale.
Unele gospodine obișnuiesc să pună fasolea la înmuiat de seara, în apă rece. Altele pun apă clocotită peste boabele de fasole, pentru ca acestea să se înmoaie. De asemenea, se spune că trebuie să schimbi apa de trei ori, pe măsură ce fasolea fierbe. Dincolo de aceste obiceiuri pe care fiecare gospodină alege să le respecte sau nu, timpul de gătire este influențat de câțiva factori.
În primul rând, soiul de fasole este important. Un soi cu boabe mici va fierbe mult mai repede decât unul cu boabe mari. Apoi, apa influențează și ea timpul de gătire. Dacă știi că apa de la chiuvetă este dură, folosește apă plată, apă filtrată sau apă fiartă și răcită pentru a fierbe fasolea.
Pune o jumătate de linguriță de bicarbonat în oala cu fasole ca să fiarbă de două ori mai repede. Acest ingredient banal ajută boabele să se înmoaie, iar timpul de gătire va scădea la jumătate. Nu adăuga sare în apa în care fierbi fasolea încă de la început, ci la final, când boabele sunt deja fierte.
Pe măsură ce fasolea fierbe, apa din oală se va evapora și va fi nevoie să completezi, mai ales dacă gătești ciorbă. Nu pune niciodată apă rece peste fasole, pentru că va încetini procesul termic, iar boabele vor rămâne tari. Fierbe separat apă, pe care să o ai la îndemână pentru a completa, la nevoie, în vasul în care fierbe fasolea.
Pentru a testa dacă fasolea a fiert, scoate câteva boabe din vas. Atunci când învelișul acestora se desprinde de pe ele și boabele încep să fie sfărâminicioase, înseamnă că au fiert. Dacă gătești ciorbă sau iahnie de fasole, boabele trebuie să rămână întregi, pentru a avea aspectul pe care ni-l dorim în farfurie. În ceea ce privește fasolea bătută, boabele pot fi fierte mai mult, pentru că oricum vor fi zdrobite.