Deși trăim în era tehnologiei și a soluțiilor inovative, se folosesc în continuare trucuri moștenite din generație în generație care ne pot ajuta să rezolvăm probleme de zi cu zi din gospodărie într-un mod surprinzător de eficient. Există o metodă simplă de a păstra prospețimea cartofilor cu ajutorul lămâilor. Secretul este cunoscut de puțini oameni, însă gospodarii cu experiență îl aplică de fiecare dată. Iată cum funcționează.
Cu ajutorul acestui truc vei reduce riscul de încolțire a turberculilor, iar recoltava rămâne intactă până vara viitoare. În primul rând, trebuie specificat faptul că în spațiul unde ai ales să depozitezi cartofii (pivniță, cămară, beci) este necesar să existe condițiile optime de păstrare a acestora.
Asigură-te, așadar, că există o temperatură constantă de 2-3 grade Celsius pentru ca tuberculii să reziste în timp. Iar pentru a le prelungi prospețiemea, poți apela la această metodă eficientă pe care și bunicii noștri o foloseau.
Citește și: Ce să plantezi cu succes în locul cartofilor. Sfaturi de top de la grădinari pentru cea mai bună recoltă
Pentru a pune în practică acest truc, trebuie să ai la îndemână un măr sau o lămâie. Fii foarte atent când încep să apară primii muguri pe cartofi, pentru că va trebui să îi îndepărtezi imediat.
Apoi tot ce îți rămâne de făcut este să adaugi câteva lămâi în cutia cu cartofi. Nu trebuie să tai citricele. Este suficient să le faci câteva înțepături cu o scobitoare.
Pentru 100 kg de cartofi, sunt necesare 2 lămâi. Lămâile conțin acid citric, care acționează ca un conservant natural pentru cartofi. Această substanță încetinește procesul de încolțire a cartofilor, păstrându-i proaspeți pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, lămâile ajută și la menținerea umidității optime în lada cu cartofi, ceea ce este esențial pentru prevenirea uscării și înmuierea lor.
Unii gospodari folosesc mere acre în loc de lămâi. La fel de bine putem adăuga și frunze de ferigi. Acestea se așază pe fundul cutiei, iar apoi se pun cartofii peste ele. Planta elimină fitoncide, substanțe care distrug agenții patogeni.
Modul de depozitare a legumelor este și el la fel de important, dacă dorim să prelungim cât mai mult prospețimea acestora.
Spre exemplu, ceapa nu trebuie niciodată depozitată lângă cartofi. În caz contrar, tuberculii se vor altera destul de repede.
În spatele acestui fenomen se află o explicație cât se poate de simplă, ce te poate ajuta probabil să înțelegi și motivul pentru care ți s-au stricat unele legume foarte rapid.
Ceapa emană un nivel ridicat de gaz etilenă, un hormon vegetal care determină și sporește în același timp creșterea și dezvoltarea plantelor. Dacă depozitezi ceapa lângă cartofi, procesul de coacere a tuberculilor va fi sporit. În acest fel, cartofii se vor strica mai repede decât trebuie.