Sarmalele nu lipsesc niciodată de pe masa de sărbători! Fiecare gospodină le pregătește cu o zi înainte și abia așteaptă să-i încânte cu gustul lor pe cei care se vor așeza la masă în ziua de Crăciun. Nu au o rețetă dificilă, mai ales dacă știi mici trucuri.
Bucătarii iscusiți au dezvăluit mici trucuri prin care poți face ca sarmalele să fie și mai gustoase, dar și fragede. Există un ingredientul care trebuie pus deasupra lor atunci când sunt puse la fiert și care este de mare ajutor. Dacă vei ține cont de acest aspect, rezultatul final va fi unul excelent și niciuna dintre sarmale nu va fi crudă.
După ce așezi sarmalele în formă circulară în oală, asigură-te că pui deasupra lor un strat generos de varză tocată. Chiar și nervurile pot fi puse atât timp cât sunt tăiate în bucăți mici. Toarnă apoi lichidul preparat pentru fierberea sarmalelor peste ele și asigură-te că acoperi vasul cu o farfurie. Astfel toate sarmalele vor rămâne la locul lor și se vor fierbe uniform. La final vor fi fragede și foarte gustoase!
Sarmalele se fierb pe aragaz câteva ore, dacă sunt foarte multe, chiar și 4-5 ore. Pot fi puse și la cuptor, iar timpul de gătire al sarmalelor va fi mai redus. Contează foarte mult ca lichidul din oală să nu fie foarte mult, ci doar puțin acoperite sarmalele. Pentru ca acestea să fie mai pufoase și mai gustoase se adaugă în lichidul în care fierb două linguri de smântână.
Specialiștii în bucătărie spun că pentru un gust deosebit al sarmalelor, pe lângă ele în oală se mai pot adăuga mai multe alimente, în funcție de preferințe: șorici, costiță, bucăți de șuncă afumată, ciolan de porc afumat, cimbru, mărar sau bucăți de roșii sau altele.
Indicat este ca sarmalele să fie fierte la foc mic, timp de 2 ore, rotind vasul din când în când, pentru a nu se arde și pentru a nu se lipi de oală. Completează cu apă atunci când lichidul se evaporă și ele mai au nevoie să fiarbă. După 2 ore, poți pune sarmalele la cuptor pentru încă o jumătate de oră sau o oră, pentru a se rumeni și pentru a avea un plus de savoare.