Puterile uimitoare pe care le au unele animale. Lucruri pe care sigur nu le ştiai

Continăm să spunem și să credem că omul este cea mai evoluată ființă de pe planetă. Dar sunt dovezi că unele animale au puteri și abilități mult mai evoluate decât cele umane.
Puterile uimitoare pe care le au unele animale. Lucruri pe care sigur nu le ştiai

Diverse animale sunt capabile să perceapă fenomene care pentru om sunt imposibil de văzut, auzit sau simțit. Puterile uimitoare pe care le au unele animale sunt datorate unor simțuri mult mai rafinate decât ale noastre.

Puterile uimitoare pe care le au unele animale

Asta vine contrar ideii larg răspândite că noi, oamenii, suntem cea mai evoluată specie de pe planetă. Genele cimpanzeilor de exemplu, arată mai multe dovezi ale selecției pozitive decât ale noastre, ceea ce îi face mai evoluați din punct de vedere tehnic. Dar diferitele specii au găsit căi evolutive diferite, pentru a se adapta mai bine la mediile lor. Făcând acest lucru, multe animale au dezvoltat capacități pe care le putem aprecia ca adevărate superputeri.

Lumina polarizata

Caracatițele, artropodele (de la crabi la albine) și peștii au capacitatea de a detecta direcția de polarizare a luminii. Lumina normală vibrează în toate direcțiile, dar atunci când este reflectată sau trecută printr-un filtru polarizant, se vede doar lumina care vibrează într-o direcție (sus și jos, sau stânga și dreapta). Putem vedea lumina polarizată ca atunci când purtăm ochelari polarizați întunecați sau când vedem o reflexie, dar nu avem instrumentele pentru a ști în ce fel este polarizată. Diferitele animale sunt capabile să detecteze direcția de polarizare, de exemplu, a luminii soarelui pe cer, pentru a ajuta la navigare și pentru a detecta și diferenția diferitele obiecte.

Electrocepția

Desigur, simțim electricitate atunci când atingem un fir sub tensiune sau ceva care are electricitate statică acumulată și „ne dă curent”. Dar nu avem organe care să ne permită să percepem stimulii electrici naturali. Unele animale acvatice, cum ar fi anumiți pești, folosesc așa-numita electrocepție activă, emitând impulsuri electrice slabe și apoi simțind perturbări în câmpul electric pentru a-și detecta prada. Alții, precum rechinii, unii amfibieni și, în mod excepțional ca mamifer, ornitorincul, care în ciocul său are un număr mare de senzori de impuls electric care îi permit să-și detecteze prada în cele mai adânci și tulburi ape.

Magneți vii

Până nu demult se credea despre câmpul magnetic al Pământului că e prea slab pentru a fi perceput de organism. Cu toate acestea, multe animale folosesc câmpul magnetic al Pământului ca instrument de navigație pe distanțe foarte mari. Experimentele efectuate cu câmpuri magnetice artificiale au stabilit clar că acestea sunt percepute și folosite de animale. Dar rămâne necunsocut mecanismul (sau mecanismele) care permite perceperea și interpretarea acestei informații. Din 2019 există indicii că cel puțin unii oameni pot simți câmpurile magnetice, dar nu pot folosi aceste informații. Cine descoperă organele sau sistemele implicate în magnetopercepție are un loc garantat în istoria biologiei.

Ecolocație

Lazzaro Spallanzani a fost cel care în 1793 a stabilit că liliecii navigau în întuneric emitând ultrasunete și interpretându-le reflexia pentru a detecta obiecte sau a măsura distanțe, vânând astfel cu o eficiență extraordinară. Astăzi știm că balenele, delfinii, unele păsări, în special nocturne, unele scorpie, tenrecul Madagascar și probabil ariciul folosesc și ecolocația, lucru pe care oamenii au început să-l facă cu sonarul și radarul abia în prima jumătate a secolului XX. Astăzi, nevăzătorii pot fi învățați să folosească ecolocația cu sunete audibile pentru a se mișca cu mai multă încredere în mediul lor.

Vederea în infraroșu

Există numeroase animale, precum albinele, păianjenii și alte crustacee, capabile să perceapă lungimi de undă în domeniul ultraviolet. Unele reptile sunt capabile să vadă lungimi de undă în intervalele luminii infraroșii. Unii cercetători încearcă să stabilească dacă există animale capabile să vadă alte frecvențe precum razele X sau razele gamma. Fără succes, până acum. Multe animale au o vedere a culorilor mai limitată decât oamenii. Câinii percep întregul spectru vizibil ca variații de galben și albastru, fără a face distincția între roșu și verde.

Acuitatea vizuală a ochiului uman nu se compară cu a unui vultur. Acesta poate vedea la 20 de metri ceea ce abia distingem la 5. Nici la vederea nocturnă nu putem concura cu animalele, unde bufnițele sunt campioane.

Sunete de frecvență joasă

Elefanții sunt animale prodigioase din punct de vedere al simțurilor, deoarece pot auzi sunete foarte joase, sub 20 de herți. Aceasta este limita inferioară a auzului uman, echivalent cu cea mai joasă notă de la o orgă. Elefanții au și capacitatea de a produce aceste sunete, putând comunica între ei la distanțe de peste 10 kilometri. De parcă nu ar fi de ajuns, elefantul african are cel mai delicat simț al mirosului de pe planetă, cu de două ori mai mulți senzori de miros decât câinii și de cinci ori mai mulți decât oamenii, lucru pe care îl folosesc eficient pentru a evita pericolul și pentru a-și găsi hrana preferată, scrie elcorreo.com.

Puterile uimitoare pe care le au unele animale sunt puțin cunoscute. Dar pune la îndoială sintagma că omul este cea mai evoluată ființă de pe pământ.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *