Quiche este o tartă cu aluat clasic franțuzesc, ușor de făcut, atât în varianta dulce cât și sărată. Cel mai cunoscut quiche este Quiche Lorraine este o tartă franțuzească, după cum pare după denumire, dar de origini germane. Quiche Lorraine este un tip de quiche cu ingrediente foarte specifice.
Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci. Cum se prepară
Pentru a fi considerat Quiche Lorraine, quiche-ul trebuie făcut cu ouă, smântână groasă, bacon și brânză elvețiană. Orice quiche care se abate de la această formulă cu omiterea baconului sau adăugarea altor ingrediente precum șuncă, cârnați, legume etc. este considerată quiche, nu Quiche Lorraine.
Aluatul pentru quiche sau tartă nu conține drojdie, este reușit dacă se ține cont de o câteva reguli:
la o parte grăsime ( unt sau untură) se adaugă două părți făină
este foarte important ca untul și apa folosite să fie reci
aluatul nu se frământă mult pentru a nu lăsa glutenul să se dezvolte, nu este un aluat elastic
este important ca aluatul să stea la rece, în două faze: după preparare și după ce este pus în forma de tartă
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Pare complicat dar te asigur că nu este :). Am copt tarta într-o tavă rotundă cu fundul detașabil. Cantitățile de mai jos sunt necesare pentru a forma o tartă cu diametrul de 28 cm.
Ingrediente crusta tartă
400g făină
200g unt
5-6 linguri apă rece
1 gălbenuș
sare
Ingrediente umplutură quiche
200g bacon/ kaizer
200g cașcaval afumat ras de oaie
4 ouă+ 1 albuș
6 ciuperci champignon
4 fire ceapă verde
ulei de măsline pentru călit legumele
200 ml smântână grasă 32% sau 200g smântână fermentată1 legătură de mărar
sare, piper negru proaspăt măcinat
Cum se prepară crusta pentru quiche
Tehnica de coacere a aluatului pentru quiche se numește „in orb”. Este o tehnică de coacere parțială a aluatului pentru a evita înmuierea lui la adăugarea umpluturii.
Cerne făina într-un bol, adaugă untul rece tăiat cubulețe, gălbenușul rece și sarea.
Amestecă rapid, cu vârful degetelor, până când se transformă într-un aluat nisipos sub formă de firimituri.
Adaugă apa rece, câte o lingură odată și frământă repede.
În aproximativ 5 minute, rezultă un aluat suplu ușor de desprins de pe marginea bolului.
Din aluat, modelează o minge, acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute.
După cele 30 de minute, scoate aluatul din frigider, și întinde-l cu sucitorul pe o suprafață pudrată cu făină.
După ce l-ai întins, așază aluatul în forma de tartă, apasă bine cu degetele pentru a lua forma tăvii. Se înțeapă cu furculița pentru a evita formarea de bule.
Tava cu aluat se pune din nou în frigider pentru 20 de minute.
Încingem cuptorul la 180 de grade, scoate tava cu aluat din frigider. Peste suprafața aluatului, pe o coală de hârtie de copt, pune fasole boabe sau bile speciale pentru copt.
Îndepărtează foaia de copt cu fasole, acum tarta e gata pentru a fi umplută.
Cum se face umplutura pentru tartă?
Prăjește baconul într-o tigaie mare. Apoi adaugă ceapa verde și ciupercile și lasă-le la călit.
Într-un bol bate ouăle plus albușul rămas împreună cu smântâna, Adaugă cașcavalul ras, baconul, legumele călite și piperul. Gustă dacă mai este nevoie de sare.
Toarnă cu grijă umplutura, în crusta de tartă. Folosește o spatulă de silicon pentru a netezi umplutura, dacă este necesar.
Pune tava în cuptor la 180 de grade și lasă până se face o crustă rumenă deasupra tartei. Timpul de coacere este de 40- 45 de minute.
Lasă tarta să se răcească și taie felii potrivite.
Se servește alături de o salată la oricare masă a zilei.