Răcitură sau piftie limpede de porc. Cât timp se lasă de fapt carnea la fiert. Sfaturi de preparare fără gelatină

Trucuri prețioase pentru un preparat perfect

Scris de: Oana Matei

24 Dec. 2022

Răcitură sau piftie limpede de porc. Cât timp se lasă de fapt carnea la fiert. Sfaturi de preparare fără gelatină

Răcitura sau piftia de porc, cocoș sau curcan este un preparat tradițional nelipsit de pe masa românilor mai ales de Crăciun sau Revelion. Dar știi cât de sănătos este acest preparat? Răcitura de porc sau pasăre este unul dintre cele mai sănătoase preparate de pe mesele noastre de sărbătoare. Este chiar indicat consumul răciturii și în restul anului.

Ce beneficii are răcitura sau piftia

Motivul este cât se poate de serios, proteinele, aminoacizii, colagenul din supa de oase fac din răcitură preparatul ideal pentru osteoporoză și problemele articulare. De asemenea, acest cocktail este benefic pentru sănătatea părului, unghiilor cât și a tenului. Nu ezitați să serviți o porție zdravănă de răcitură în detrimentul sarmalelor sau a salatei boeuf :).

Un alt pont este că răcitura se prepară din categoria secundară de carne: urechi, picioare de porc, zgârciuri, oase, șorici, adică multă gelatină și puțină carne. Puțină grăsime eliminată în supa de oase, se îndepărtează după ce răcitura se încheagă. În concluzie, răcitura de porc este slab calorică, cu puține grăsimi dar cu multe proteine și colagen.

Cât timp fierbe răcitura de porc? Cum se limpezește

Pentru o răcitură de porc gustoasă care se încheagă bine sunt câteva reguli de care să ținem cont:

1. Carnea potrivită pentru răcitură este carnea macră de porc, iar pentru închegat sunt bune urechile, cozile, picioarele de porc ” adidașii”, ciolanul de porc cu os, șoricul de porc, râtul de porc ( este un puțin mai gras) etc.
2. Picioarele de porc sau părțile cu șorici se pârlesc de păr/peri la flacăra aragazului.
3. Nivelul apei în oala în care fierbe carnea de porc trebuie să fie de 4-5 centimetri peste nivelul cărnii, cu completarea lichidului pe măsură ce se evaporă. Dacă se pune prea multă apă la fiert, răcitura se va închega mai greu.

Când se pune, de fapt, sarea

4. Carnea de porc se lasă la fiert, la foc mic, timp de 4-5 ore sau până când carnea se desprinde de pe oase.
5. Sarea și usturoiul se pun jumătate la începutul fierberii, restul după ce carnea a fiert. Astfel, carnea din răcitură va fi mai bine usturoiată, nu doar
zeama.
6. Răcitura se limpezește cu albuș de ou crude. După ce zeama de răcitură s-a răcorit, se toarnă 4-5 albușuri de ou. Se dă oala pe foc, albușurile vor coagula,
” adunând” grăsimea din lichid. După acest pas, zeama se mai strecoară prin tifon sau vată medicinală puse pe o sită. De asemenea, grăsimea se mai poate curăța,
după ce răcitura s-a închegat. Cu o linguriță, pur și simplu se rade grăsimea de la suprafața răciturii. Acest mod poate doar ” șifona” puțin suprafața lucioasă a răciturii.
7. Pentru a afla dacă zeama de oase este suficient de bună pentru a se lega, se toarnă o lingură cu zeamă pe o farfurie și se dă la frigider. Dacă este fermă atunci zeama de oase este gata de luat de pe foc, dacă nu este fermă, se mai lasă la fiert.

Ingrediente pentru răcitură sau piftie

  • un ciolan de porc cu os ( 1 kilogram)
  • 3 picioare de porc
  • o căpățână de usturoi
  • piper boabe

Extra

  • castraveți murați
  • hrean

Mod de preparare răcitură

1. Părțile de porc cu șorici se pârlesc la flacăra de la aragaz, apoi se curăță bine cu o perie.
2. Într-o oală încăpătoare se pun bucățile de carne cu os și se toarnă apă rece până se depășește linia cărni cu 4-5 centimetri. Pe măsură ce se evaporă, se completează cu apă.
3. Se adaugă jumătate din cantitatea de usturoi, boabele de piper și puțină sare.
4. Se lasă totul la fiert pentru 4-5 ore sau până carnea se desprinde de pe oase.
5. După ce a fiert, carnea se scoate într-un castron și se culege de pe oase. Oala cu zeama de oase se ia de pe foc.

6. În zeamă se adaugă restul de usturoi zdrobit și se reglează gustul de sare de sare. Se lasă vasul acoperit pentru 30 de minute.
7. Bucățile de carne și șorici se distribuie în vase sau tăvile alese.
8. Zeama se strecoară prin tifon într-un alt vas și se toarnă cu polonicul în vasele cu carne.
9. Dacă se dorește a extrage grăsimea folosiți una din metodele descrise mai sus.
10. Vasele cu răcituri se dau minim 8 ore la rece.
11. Dacă doriți ca răcitura să o răsturnați pe platouri, se lasă vasul cu răcitură într-un vas adânc cu apă caldă pentru 10 minute. Cu un cuțit desprindeți marginile de pe pereții vasului și răsturnați răcitura pe platou.

Să vă fie de folos!

Etape de preparare Răcitură de porc
Etape de preparare Răcitură de porc

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 35 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *