Radu Andrei Tudor, despre începuturile lui în televiziune: „Povestea începe când aveam 12 ani”. Prin ce pățanii a trecut prezentatorul Kanal D2 VIDEO EXCLUSIV

A ajuns dintr-o întâmplare în fața camerelor de filmat

Din 2 aprilie, Radu Andrei Tudor le prezintă grupajul informativ telespectatorilor Kanal D2, după ce timp de 13 ani a fost angajat al TVR-ului. Prezentatorul de la „Newstime” a mărturisit în exclusivitate pentru EGO.ro că drumul lui în presă a început în urmă cu 22 de ani, la Piatra Neamț.

Radu Andrei Tudor: „Cred că aș putea spune că televiziunea m-a ales pe mine”

Radu Andrei Tudor este de părere că nu el și-a ales meseria de jurnalism, ci jurnalismul l-a ales pe el. Se întâmpla pe când avea 12 ani și a ajuns dintr-o întâmplare în fața camerelor de filmat.

„Povestea mea începe când aveam 12 ani. Era o caravană pentru o emisiune dedicată copiilor în Piatra Neamț. Nu m-am gândit că voi fi cel ales. Am început să fac televiziune de la 12 ani. Am devenit un mod de viață. Am trăit mulți ani cu senzația că oricum nu știu să fac nimic altceva decât televiziune. În momentul în care am descoperit știrile mi-am dat seama că este zona în care mă simt cel mai bine, deși pe parcursul anilor am cochetat mult și cu divertismentul, am prezentat multe Revelioane, EurOvisioane și așa mai departe. Deci cred că aș putea spune că televiziunea m-a ales pe mine sau jurnalismul m-a ales pe mine, mai mult decât l-am ales eu pe el. Dar acum facem o bună comuniune, ne înțelegem bine. Avem o relație strânsă și nu concep viața mea altfel decât în presă”, ne-a povestit Radu Andrei Tudor, mărturisind că asta l-a făcut să nu aibă niciodată trac sau vreo emoție puternică în fața camerelor de filmare, deși cele mai multe dintre proiectele lui au fost prezentate în direct.

„Cred că este o inconștiență. La 12 ani te uiți la cameră și nu cred că mai ai vreo emoție. Așa că atunci când am făcut din asta o carieră deja mă învățasem cu camera. Am avut o relație de prietenie strânsă cu camera și cred că așa am reușit să nu am niciodată trac. Nu mi s-a întâmplat ca în vreun moment în care văd becul roșu aprins la cameră să mă blochez. Tocmai pentru de copil asta a fost normalitatea mea. Atunci am zis că dincolo de cameră nu pot fi decât prieteni și m-am adresat mereu ca unor prieteni. Cred că asta m-a ajutat. Dacă aș fi început mai târziu, pe la 20 și ceva de ani, cred că aș fi avut ceva trac. Cred”.

„Eram atât de obosit încât mi-am uitat numele”

Toți acești 22 de ani de televiziune nu l-au scutit însă de gafe și momente amuzante chiar în direct.

„Gafe am făcut, cum să nu. Am avut crize de râs, din alea grave, când prezentam știri despre președinți de țară. Sunt inevitabile. Când faci ceva în direct. Dar să știi că de fapt oamenii iubesc ca și prezentatorii să fie naturali. Când vezi un prezentator care niciodată nu face nimic, nu greșește, nu știu dacă îl creditezi neapărat, nu e autentic, nu e de-al tău. Iar eu nu am pus niciodată presiune mare să nu greșesc. Am greșit, dar important este cum treci peste greșeală. Dacă zâmbești și arăți omului că și tu ești om, atunci practic oamenii nu te sancționează. Deci da, am făcut gafe”, a mai povestit amuzat Radu Andrei Tudor, completând că nici acum nu îi iese din minte momentul în care și-a uitat propriul nume.

„Am uitat la un moment dat, la un jurnal, țineam locul cuiva, și mi-am uitat numele. Atât eram de obosit. Am încercat de trei ori să-mi spun numele și nu l-am mai zis. Am încheiat cu noapte bună, atât. Pe fond de oboseală”.

„Nu ai voie să fii empatic pentru că te încarci enorm”

De-a lungul timpului a avut diverse proiecte în domeniul divertismentului, însă Radu Andrei Tudor și-a creat un nume de la pupitrul știrilor. Deși are vechime în cadrul acestui departament, vedeta Kanal D2 mărturisește că nu a învățat nici în ziua de azi cum să se țină departe de problemele cotidiene.

„Sunt extrem de empatic. Atunci când intri în presă, mai ales la știri, e ca la medici. Nu ai voie să fii empatic pentru că te încarci enorm. Sunt anumite cazuri, anumite subiecte, cele care au legătură cu persoanele în vârstă, cu copiii, cu animalele, care mă termină. Dar fac în așa fel încât telespectatorul să nu simtă mai mult decât ar trebui. Am seri în care înainte să adorm îmi vin în minte imaginile de peste zi. Întotdeauna m-am gândit că noi în presă avem privilegiu să putem schimba niște lucruri. Ăsta este motivul pentru care de-a lungul timpului m-am implicat în tot felul de campanii. De aceea mă duc și duc mâncare, saci de mâncare, adăposturilor de animale, atunci când văd o persoană în vârstă în nevoi încerc să fac ceva pentru ea. Cred că noi, jurnaliștii, trebuie să facem și treaba asta. Nu trebuie doar să informăm, să arătăm, trebuie să ne și implicăm”, a mai povestit acesta pentru EGO.ro, completând că aceste stări i s-au întețit și mai mult în momentul în care a devenit părinte.

„Recunosc că da. Altfel privesc știrile despre cei mici. Mă supăr foarte tare atunci când văd cazuri de malpraxis la maternități, mă revolt, dar încerc să rămân un jurnalist echilibrat. Patima nu este bună în jurnalism, asta am învățat. Mi-a zis și Dan Negru la un moment dat ceva de genul ăsta. Dar da, sunt mai sensibil când vine vorba de copii. Cu siguranță”.

Video: Cătălin Shadi Sîrbu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *