Pe Radu Țibulcă lumea îl știe din mediul online, de la radio, dar și din serialul „Moldovenii” unde a fost personaj principal, dar și co-scenarist al serialul de comedie difuzat de Kanal D. La cei 26 de ani este mult mai mult decât un comediant, este și un ambasador al filmului românesc. Cel puțin asta declară. Radu Țibulcă a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro că va face tot ce îi va sta în putință pentru a-i convinge pe tinerii din generația lui, dar și pe cei mai mici, să vină la cinematograf și să dea o șansă filmelor românești.
Radu Țibulcă are unul dintre cele mai urmărite podcast-uri din România, discuțiile purtate cu invitații săi fiind de mare interes. În ciuda vârstei, la 22 ani a devenit cel mai tânăr realizator de matinal de radio din istoria radioului românesc, în cadrul emisiunii „Dimineața Blană” de la ProFM, iar acum, la 26, speră să aducă filmul românesc la un alt nivel.
„Vă dați seama că în momentul în care o să exist în vreo distribuție de film, cu siguranță voi face tot tam-tam-ul necesar să știe încă de la semnarea contractului, nu de la filmare sau ceva. Nu sunt omul care să poată ține astfel de secrete. Nici dacă e un rol mai mic. În seara asta sunt în calitate de ambasador al filmului românesc, care cred că trebuie vizionat în cinematografe de cât mai mulți oameni pentru că doar așa industria poate crește și doar în felul ăsta se poate ajunge la o calitate din ce în ce mai mare a filmelor românești. Deja există un trend ascendent, din punctul meu de vedere, neavizat al domeniului, dar pot să-mi dau seama așa, ochiometric cum s-ar spune”, ne-a declarat Radu Țibulcă înainte de a intra la un comedie românească.
Comediantul venise special pentru avanpremiera filmului „Mirciulică” din două considerente, pentru a susține filmul românesc și pe prietenul lui Mircea Bravo.
„În primul și primul rând am venit la „Mirciulică”, în calitate de prieten al lui Mircea, el fiind unul din oamenii care pe mine m-au ajutat foarte mult. Dacă pe el, prezența mea, îl poate ajuta, cu siguranță o voi face oricând, oriunde”, ne-a mai declarat tânărul.
În ultimii doi ani, tot ce încearcă Radu, atât cu ajutorul invitaților din podcast-ul său, cât și prin intermediul postărilor de pe site-urile sociale, este să îi convingă pe tineri să aleagă comediile românești care rulează în cinematografele din țară.
„Nu sunt chiar generația Z, eu sunt născut în 1996. Z e Iuliana Beregoi, eu deja sunt mai aproape de momentul senectuții decât dumneaei. Am 26 de ani la momentul vorbirii. Eu cred că nu se pot compara sub nicio formă datele de acum 10 ani, cu ceea ce se întâmplă astăzi, pentru simplul fapt că dacă am face un exercițiu scurt de imaginație și de memorie, totodată, ne vom da seama că acum 10 ani nu exista nici Netflix, nici HBO Max, nici Disney+, nici Amazon Prime și așa mai departe. Atunci, evident că filmele, în proporție foarte delicată le puteai vedea doar în cinematograf. Acum având în vedere mai ales cu ceea ce pandemia a schimbat ca și obicei de consum, întoarcerea publicului la cinematografe este destul de complicată”, ne-a mai declarat Radu Țibulcă.
Nu doar România se confruntă cu aceste probleme, ci este la nivel european.
„Dar asta e un trend polonez. Eu am mai discutat despre asta în podcast-uri cu regizori, cu Iura Luncașu, cu mulți alți oameni din industria filmelor. E un trend pe care, dacă ne uităm la situația polonezilor, la ei se întâmplă de ceva vreme, se investesc din ce în ce mai mulți bani în industria proprie de film. Dacă deschizi Netflix-ul ai să vezi chiar că există acolo un segment de film poloneze, chiar așa se numește.
Desigur, populația lor este cel puțin dublă față de a noastră, doar în interiorul granițelor lor, au etnici mai mult decât noi, dar există un trend bun pe care noi îl respectăm și cred că în 2-3 ani de zile vom putea vorbi poate chiar de o categorie de filme românești pe Netflix în momentul în care ele vor fi din ce în ce mai multe.
Dar un film ca să poată crește în producții nu poate supraviețui doar de pe platformele de streaming, decât dacă este finanțat întru totul, adică dacă este o producție aparținând platformei de streaming, cum de exemplu era serialul „Umbre” pentru HBO. Astfel că, pentru a crește, trebuie pe cât se poate de necesar ca filmul să aibă bilete vândute în cinematograf și să existe o predictibilitate a bugetelor încât oamenii ăștia care fac filmele astea să poată risca mai mulți bani investiți în producție”.
Însă, o problemă reală cu care se confruntă societatea românească de ani buni este aceea că românii nu se arată dispuși să plătească prea mult pentru anumite servicii. Și aici ne referim atât la muzică, cât și la filme, pe care încearcă să le pirateze decât să plătescă pentru a le putea urmări.
„Nu știu dacă este o problemă românească. Aș putea să intuiesc o problemă balcanică mai mult, sau dacă vrei o sferă și mai largă, mai est-europeană. Un pic de balcanism combinat cu puțin sovietism și așa mai departe. Dar nu aș generaliza-o și nici nu aș hiberboliza-o în felul ăsta, spunând că e o problemă a românului. Atâta vreme cât ai la îndemână gratis, de ce ai plăti? Dacă suntem sinceri cu noi, să ne dăm seama că facem chestia asta cu toții. Eu de exemplu am YouTube Premium doar pe conturile de firmă, pe contul personal dau skip ca prostul la reclame, doar ca să nu plătesc YouTube Premium. Așa că să vin eu să vorbesc despre mocangelile pe care le preferă românii, aș fi puțin ipocrit”, ne-a explicat tânărul actor.
Cu toate acestea, Radu are încredere că generațiile se vor schimba și că cinematografele vor câștiga teren în viitorul apropiat. Mai ales că, o experiență la cinema nu se compară absolut deloc cu vizionarea aceluiași film din canapeaua de acasă.
„Sunt multe avantaje pentru care mersul la cinematograf este mult mai funny decât vizionatul de acasă. În primul și primul rând te ține acolo, nu faci pauză de țigară, nu faci pauză de mers la baie, nu mai răspuzi la vreun mail. Oricât de mult ai investi, că am văzut și case cu cinematograf, nu un sistem audio home cinema, nu se compară sub nicio formă cu experiența de la cinematograful profesionist, nu se compară tot traseul cu pricina: discuțiile de dinainte, de după film, dezbaterea filmului. Cred în clipa de față că este o problemă a comodității, că avem totul la un click distanță și stăm așa toată ziua și dăm skipe”, a mai adăugat Radu Țibulcă pentru EGO.ro.
Video: Daniel Bălan