Pe Rareș Năstase lumea îl știe de la emisiunea „România, te iubesc!” (PRO TV), dar și din cărțile pe care le-a scris alături de colegii lui. Cunoscutul reporter de investigații s-a făcut remarcat datorită pasiunii pe care o are pentru meseria sa, însă puțini știu că, în adolescență, Rareș se visa regizor de film și nu își imagina că va face televiziune. Jurnalistul a povestit, în exclusivitate pentru EGO.ro, că în momentul de față își îndeplinește oarecum visul prin anchetele pe care le face, iar printre investigații se pregătește să publice și o nouă carte.
Rareș Năstase a ajuns printr-o conjunctură să lucreze în presă, când a însoțit-o pe o prietenă la un casting pentru știri la radio, unde ea a fost respinsă, iar el a primit o ofertă. Între timp, a devenit unul dintre cei mai apreciați reporteri de investigații de la noi, alături de echipa de la „România, te iubesc!”. Rareș mărturisește că visul lui din adolescență a fost să fie regizor de film, de aceea, ori de câte ori are puțin timp liber, își ia familia și merge la cinema. La cinematograf l-am întâlnit și zilele trecute, la avanpremiera filmului „Top Gun”, cu Tom Cruise în rolul principal. Jurnalistul ne-a mărturisit că este cinefil din copilărie și, în ciuda faptului că locuia într-un oraș mic, obișnuia să meargă la filmele produse de Sergiu Nicolaescu.
„S-ar putea să te surprindă, dar am fost înainte de Revoluție. Eu vin dintr-un oraș mic, unde erau două cinematografe. Eu vin din Drobeta Turnu Severin unde aveam: Porțile de Fier și Flacăra, iar astea două erau la o populație undeva la 100.000 de locuitori. Se mergea la film. Ce îmi aduc aminte este că dacă nu erau minim 6 persoane, pentru că se întâmpla de multe ori să mergem dimineața, noi, copii fiind, nu se ținea, nu rula pelicula. În weekend era plin. Îmi aduc aminte că lumea mergea la cinematograf. Intr-adevăr, nu erau foarte multe filme. Din păcate. Erau alte vremuri”, a povestit Rareș Năstase pentru EGO.ro.
De la ieșirile cu clasa, Rareș a început să aleagă tot cinematograful pentru a-și da întâlnire cu diverse domnișoare. Deși nu avea un job stabil, jurnalistul ne-a mărturisit că niciodată nu a lăsat o fată să-și plătească biletul, nici atunci când a fost vorba de prima întâlnire, nici ulterior.
„Eu niciodată nu am făcut nemțește. Bineînțeles că de fiecare dată am plătit filmul, de fiecare dată, nu neapărat la prima experiență la cinema cu o fată. Primul film a fost unul de Sergiu Nicolaescu. Să nu greșesc, dar cred că a fost „Mircea”.
În orice caz era perioada aia cu filme patriotice românești și cinematografia românească era prezentă în principal prin filmele astea istorice. Îmi aduc aminte că la primul film am fost cu clasa, eram elev la gimnaziu și ne-am duc cu clasa la cinema. Era atmosfera asta de copii care merg la cinema. A fost o experiență interesantă. Oricum sunt fan filme, sunt nelipsit la cinematograf. Experiențele astea de la cinema sunt peste cele de acasă, trebuie să recunoaștem”, ne-a mai povestit reporterul special.
Această pasiune pentru film l-a făcut ca în adolescență să se gândească serios să devină regizor. Nu a dat la Regie-Film, ci a ales Facultatea de Drept din Timișoara, însă mărturisește că se simte în pielea unui regizor ori de câte ori pregătește materialele pe care le difuzează la „România, te iubesc!”.
„De multe ori mă simt mai mult ca un regizor și cumva și meseria asta, munca de reporter, om de televiziune, partea asta de investigație, am început-o având în gând, undeva încă din liceu, ideea asta de a fi regizor. Bineînțeles, nu am dat la Regie. Tot ce se întâmplă în jurul nostru este un film. Viața bate oricum filmul de multe ori. Prin modul în care ne coordonăm acțiunile din teren, apoi partea de editare, montajul, cum construiești povestea, pentru că noi scriem și poveștile, te gândești că faci ca un mini film documentar. Atunci pot să zic că sunt și actor, dar eu vreau să cred că sunt mai mult regizor. Subiectul filmărilor noastre sunt interlocutorii, noi suntem cei care le punem întrebările, dar după aceea tot ce se creionează în spate e muncă de regizor”, ne-a mai declarat Rareș Năstase.
De-a lungul timpului, aceste materiale pe care le-a realizat alături de colegii lui au ajuns povești în cărțile pe care le-au publicat sub această formulă. „Ne facem bine” sau „România, te iubesc!” se numără printre lucrările publicate și sub semnătura lui. Totuși, pandemia l-a determinat pe jurnalist să scrie și o carte de ficțiune.
„Ne dorim să mai scoatem o carte. Am avut de curând o discuție, o propunere. Eu personal m-am apucat de scris o nouă carte, e o carte de ficțiune, nu are de-a face cumva cu domeniul în care sunt, dar sunt foarte multe lucruri acolo care au la bază întâmplări reale. Cumva m-am inspirat din tot ce am pățit eu de-a lungul timpului, ce mi s-a întâmplat la filmări. E o carte de ficțiune, se întâmplă, undeva, în România, în munți, nu vreau să spun prea multe. Sper să o și termin. Am toată povestea în minte, dar la un moment dat ritmul s-a mai dus. În pandemie am scris foarte mult la ea și sincer nu îmi doresc să fie foarte mare așa că trebuie să o închei cât de curând”, a mai povestit Rareș pentru EGO.ro, completând că în momentul de față lucrurile stagnează un pic, însă își va găsi resursele pentru a putea finaliza manuscrisul.
„Ține mai mult de inspirație pentru că am momente în care mă așez la calculator și scriu foarte repede și am momente în care zic că mai stau o zi, o săptămână, văd cum decurg lucrurile. Și când m-am apucat de scris mi s-a întâmplat ulterior niște lucruri, au fost niște întâmplări interesante la filmări care m-au făcut să aduc o mică modificare în carte. Dar nu spun mai multe. Sper să vadă și tiparul”.
Lipsa timpului este principala problemă a reporterului, cu atât mai mult cu cât nici nu vrea să se folosească de tehnologie și să apeleze la aplicațiile care transformă vorbitul în scris, ușurând astfel munca multor scriitori.
„Prefer să scriu. Nu știu dacă este „old school”, dar mă antrenează, mă ține acolo concentrat. Dacă aș vorbi, nu știu ce să zic. Nu am încercat, știu că este o aplicație în care poți să dictezi, dar cumva scrisul mă ține mai focusat. Eu mi-am făcut ca un sumar, cu personajele, ca să văd în ce stadiu am rămas cu ele și cu povestea. Am trecut de jumătate, de mult timp”, a mai declarat Rareș Năstase pentru EGO.ro.
Video: Dorin Marinuș