Recensământ 2022. Veste bună pentru cei care nu au apucat încă să completeze recensământul online. Autoritățile au decis prelungirea perioadei de autorecenzeare până pe data de 27 mai.
Recensământul din acest an înregistrat o premieră. Este pentru prima dată când se poate efectua online de către orice persoană fără a fi necesară prezența unui recenzor (autorecenzare).
Inițial autorecenzarea se putea realiza până pe data de 15 mai, data limită de completare a formularelor online. Urmând ca începând cu data de 16 mai colectarea datelor să fie efectuată de către recenzori prin interviuri față în față, pe baza tabelelor.
Institutul Național de Statistică (INS) a prelungit însă data limită pentru autorecenzare până pe 27 mai.
„Am propus preşedintelui Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, domnului ministru Lucian Bode, o propunere de hotărâre. Dânsul a fost de acord cu această propunere de hotărâre şi într-un timp record, uitaţi că se poate în administraţia publică ca în decurs de două ore să avem această hotărâre din partea unui colectiv foarte larg, întrucât în CCRP sunt foarte mulţi membri din foarte multe instituţii
În aceste condiţii avem hotărârea care reglementează noul calendar şi prelungim perioada de autorecenzare în online cu cele două modalităţi până în data de 27 mai 2022, urmând ca în perioada 31 mai – 17 iulie 2022 să intrăm în teren numai acolo unde nu avem date culese”, a declarat Tudorel Andrei, președintele INS.
Potrivit președintelui instituției, în spatele acestei decizii au stat două motive principale: interesul crescut al populației pentru autorecenzare şi o posibilă cale de reducere a costurilor Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, cu 7 – 10 lei pentru fiecare chestionar.
Tudorel Andrei a afirmat că rezultatele autorecensământului din ultimele două săptămâni au fost cu adevărat spectaculoase. În ultima săptămână au fost finalizate peste 400.000 de chestionare online, spune el.
Conform datelor prezentate de preşedintele INS, până la data de 12 mai 2022, au fost colectate peste 8,4 milioane de chestionare, iar gradul de autorecenzare a ajuns la 44%, faţă de ţinta iniţială de 35%. Tudorel Andrei a menţionat că România se află peste cota de autorecenzare din unele ţări din Estul Europei. El a declarat că la această dată avem un nivel de autorecenzare asemănător cu cel al Bulgariei.
Autorecenzarea nu este însă obligatorie. Dar dacă o persoană refuză totuși să participe la recensământ, sub orice formă, poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.
Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.
Recensământul ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, dar din cauza pandemiei s-a amânat.
Potrivit legislației în vigoare (OUG 19/2020), salariații care participă la etapa de autorecenzare au dreptul la o zi liberă plătită acordată de angajator. Această zi se acordă în maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, însă nu mai târziu de luna mai 2023.