Regizorul Dorian Boguță recunoaște că telenovelele l-au ajutat în carieră. „A fost un lucru incredibil de bun”. La ce lucrează acum VIDEO EXCLUSIV

Dorian Boguță: „Să stai în fața camerei nu e ușor dacă nu ai experiență”

În momentul de față Dorian Boguță este unul dintre cei mai apreciați actori și regizori români, fiind premiat de-a lungul timpului pentru cariera lui. Începuturile lui nu au fost la celebrele Festivaluri de Film, ci românii l-au văzut prima dată în telenovele precum „Numai iubirea” și „Lacrimi de iubire”. Dorian Boguță a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro nu doar că nu regretă alegerea făcută, dar consideră că apariția lui în telenovelele de succes a fost ca o „școală” pentru el.

Dorian Boguță, despre experiența din telenovele

În momentul în care în România au început să se producă telenovele, industria artistică de la noi s-a împărțit în două tabere: actori care nu au vrut să audă de acest gen de producție și alții care nu au fost deloc deranjați să treacă de pe scena teatrului pe platourile de filmare.

„Ține de alegerea actorului. Dacă el își asumă că vrea să joace telenovele și după aceea să joace pe Hamlet în teatru și are posibilitatea asta, de ce să nu o facă? Fiecare își alege drumul. Până la urmă ce contează ce spun alții, trebuie să faci ce îți dictează inima. Chiar dacă poate nu mai este chemat la alte castinguri după, actorul își asumă chestia asta. Dacă nu vrea să apară în telenovele și să fie chemat la castinguri pentru filme de autor trebuie să aștepte să fie chemat. Dar sunt mulți actori care fac și telenovele, dar și filme de autor.

Un bun exemplu este Papi (n.r. Alexandru Papadopol) care a făcut telenovele și face și filme de actor. Dacă ești bun actor te cheamă oricine, crede-mă. Eu cred că e o concepție greșită că dacă joacă în telenovele nu mai are ce să caute în altă parte”, ne-a povestit Dorian Boguță, completând că pentru el a fost un lucru de bun augur să aibă parte de o astfel de experiență atunci când se afla la început de carieră.

„Eu am făcut vreo 7 luni de zile telenovele, la începutul carierei mele, în anii 2000, și în continuare zic că a fost un lucru incredibil de bun. Am stat 7 luni de zile în fața camerei. Să stai în fața camerei nu e ușor dacă nu ai experiență. Orice minut stat în fața camerei te ajută să capeți acea experiență. Toată lumea se sperie de acest aparat mic, negru, că nu știu ce o să-ți facă”.

„În momentul de față lucrez la lungmetrajul meu”

Astfel că, după aproape 20 de ani timp în care s-a dedicat mai mult lungmetrajelor, Boguță mărturisește că nu ar spune „NU” unui serial de televiziune însă doar cu condiția să se regăsească în scenariu.

„În seriale da, dacă sunt seriale bune cum să nu. N-am reușit să văd care mai sunt serialele difuzate acum pe micul ecran că am fost în filmări, dar chiar o să mă uit. E foarte bine că apar aceste producții. În primul rând că ele sunt firești într-o industrie de televiziune, pentru că este televiziune, în al doilea rând lumea „mănâncă” chestia asta, în al treilea rând în urma acestor producții actorii devin cunoscuți, sunt văzuți, câștigă niște bani. E un lucru foarte bun”, a mai povestit regizorul, completând însă că în clipa de față nu crede însă că ar avea timp pentru un astfel de proiect, căci lucrează la scenariul pentru cel de-al doilea lungmetraj al lui.

„În momentul de față lucrez la lungmetrajul meu, al doilea lungmetraj. Sper să-l fac cât mai repede. Nu am terminat scenariu, încă lucrez la el. Mai durează o lună-două luni. Depinde de cât are nevoie. Nu îl grăbesc dar nici nu mă întind”.

Citește și: Dorian Boguță face dezvăluiri inedite din culisele producției „Două lozuri 2”: „Patru personaje se regăsesc și în acest film: noi trei și mașina”. Ce rol va interpreta însă Mihai Bobonete VIDEO EXCLUSIV

„O să merg pe o poveste care să atragă spectatorul”

Așa cum ne-a obișnuit cu primul lui film, „Urma”, și de această dată va merge către o peliculă cu un puternic mesaj emoțional.

„O să merg pe același drum care mie îmi place cel mai mult. O să merg pe o poveste care să atragă spectatorul, să fie reconoscibilă în sensul ca spectatorul să se recunoască undeva în acține și în același timp să trimit niște mesaje. După ce lumea stă aproape două ore cât durează filmul, să iasă din cinematograf și să nu zică primul lucru că se duce să bea o bere, să-și pună semne de întrebare despre film.

Lumea plătește niște bani să vină în sala de cinema și eu ca autor îi fur acea oră și jumătate cât rulează filmul. Ar fi bine ca în momentul în care îi „fur” acea oră și jumătate să îi dau ceva înapoi, o concluzie, niște întrebări, niște răspunsuri, ceva. Știu că sună pompos și măreț, dar pentru mine contează foarte mult în momentul în care spectatorul iese din sală primul lucru să spună ceva despre filmul ăla. Că e bine, că e rău, dar să spună ceva care l-a atins, să nu uite momentul, să uite că a fost la film”, a mai povestit Dorian Boguță pentru EGO.ro.

„Nici nu m-am gândit să încasez de la primul meu film”

Scopul filmelor lui Boguță este acela de a încerca să țină spectatorul cât mai atent la poveste și cumva să vorbească despre peliculă și atunci când iese din sala de cinema.

„Povestea când o construiești, ca să ții spectatorul în scaun, spectator care nu are răbdare, are multă treabă în timpul zilei, nu vrea să se mai uite la alte probleme și să nu poată să se relaxeze, trebuie să o concepi bine. Spectatorul trebuie să trăiască împreună cu personajele. Dacă se mai întâmplă tot felul de lucruri care îl suprinde, atunci spectatorul va rămâne acolo, se va uita la film”, ne-a declarat Dorian Boguță, care din păcate și-a lansat primul lungmetraj chiar în pandemie înainte cu câteva zile să intrăm în autoizolare.

„Primul lungmetraj, „Urma” , a stat 7 zile în cinematografe. După aceea, în vară s-a reluat în cinematografe. Lumea nu se mai ducea cu același entuziasm. Eu am așa un principiu în viața mea că nu am regrete pentru că orice se face, se face într-un anumit scop și întotdeauna e spre bine. Filmul acesta a avut viața asta: a intrat în cinema, apoi pandemia a închis cinematografele, după aceea a avut norocul să intre la niște festivaluri, a intrat pe Netflix, s-a vorbit mult despre el că nu a avut noroc, și atunci a atras atenția. A fost văzut filmul. Nu a avut încasări, dar nici nu m-am gândit să încasez de la primul meu film. Am venit cu bani de acasă”.

Regizorul Dorian Boguță
Dorian Boguță, alături de Andi Vasluianu și Dan Bordeianu

„Când ai un regret, în momentul ăla s-a terminat totul”

Boguță nu regretă că filmul „Urma” nu a stat prea mult în cinematografe, că au trecut trei ani de când nu a scris un alt scenariu de film, sau că viața profesională a afectat-o într-o oarecare măsură pe cea personală.

„Nu am în general regrete. Chiar nu am. Tot ce se întâmplă, se întâmplă pentru că așa este firesc să fie în „carnea” mea. Când ai un regret, în momentul ăla s-a terminat totul. După aceea nu mai există viață. Înseamnă că așa a fost să fie. Mama mea îmi spune mereu că tot ce e al meu este pus de-o parte. Bineînțeles că nu stai pe loc și nu aștepți să vină ceva de-a gata, dar nici să nu începi să cazi în tot felul de depresii sau gânduri”, ne-a mai povestit Boguță, completând că încearcă să nu se uite în curtea vecinului, ci să-și trăiască viața după propriile reguli.

„Tolstoi când a scris „Anna Karenina”, prima frază este că toate familiile sunt fericite la fel și nefericite diferit. În sensul că în momentul în care tu treci printr-o dramă și ești nefericit ai senzația că ești cel mai nefericit om de pe Pâmânt. Dacă încerci să-ți pui toate problemele într-un sac și să scoți sacul la poarta casei tale, o să ai o supriză foarte mare când o să vezi că sacii vecinilor pot fi mai mari decât ai tăi. Așa că eu încerc să mă simt bine”.

„Ernest Hemingway se dezbrăca și scria așa gol”

După propriile reguli lucreză pentru proiectele personale și după propriile reguli scrie la scenariile lui.

„Mă duc în vacanțe, am timp. Nu înseamnă că stau degeaba și în vacanțe pentru că scrisul unui scenariu nu e doar să stai și să scrii. Spre exemplu eram într-o țară străină, în metrou, și la un moment dat am văzut două persoane care vorbeau, iar una dintre persoane avea un tic, făcea foarte des cu ochii. Mă uitam atent la ea și m-am gândit că s-ar potrivi la un personaj din scenariul meu, să aibă ticul ăsta. Am scris repede pe telefon ca să nu uit. După care văd un cadru care mi se pare incredibil de frumos și îmi zic că aș vrea să văd un astfel de cadru în filmul meu. Fac poză sau scriu ce se întâmplă. Lucrul la scenariu este tot timpul. Chiar și noaptea.

Citește și: Ce meserie avea Dorian Boguță, înainte să devină actor. „Vindeam bere și mă băteam cu tot felul de indivizi noaptea”. Ce sacrificii a făcut pentru a-și îndeplini visul VIDEO EXCLUSIV

De curând am visat că am intrat în lift și cățelul meu a rămas afară, era un lift din acela vechi, s-au închis ușile și câinele a rămas pe afară, a încercat să sară, eu l-am apucat de labe, liftul a plecat în sus și eu îl țineam de labe, dar la un moment dat l-am scăpat, iar atunci m-am trezit. Mi-am zis că ce vis tâmpit, dar pe de altă parte poate fi o secvență din film. Prin asta vezi că câinele a sărit la stăpân, să fie lângă el neținând cont că poate să moară. E așa o chestie…”, ne-a mai povestit actorul din „Două lozuri”. Asemnea multor scriitori și Dorian Boguță are tabieturile lui atunci când se apucă de scris.

„Ernest Hemingway (n.r. unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani din întreaga lume) se dezbrăca și scria așa gol, așa simțea el că îi vine inspirația. Deci își caută inspirația. Și eu doar mă mai inspir din lucrurile care mi se întâmplă în jur, prin vacanțe sau la muncă, pe stradă, dar în momentul în care mă apuc de scris încerc să îmi construiesc o atmosferă care îmi este propice. Spre exemplu când scriu la scenariu îmi place să pun muzică clasică, în surdină. Mă ajută cumva. E o chestie de-a mea”, a mai completat Dorian Boguță pentru EGO.ro, care mărturisește că are și o mașină de scris, retro, dar pe care nu o folosește însă atunci când se apucă de lucru.

„Am și mașină de scris, dar nu scriu la ea. Am primit-o cadou. Sunt niște chițibușuri dar care îți construiește cumva atmosfera aia care să-ți aducă inspirația să scrii. Sunt zile în care stai și scrii un cuvânt și sunt zile când poți să scrii și trei pagini”.

Video: Daniel Bălan

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *