Pilaful se numără printre cele mai iubite și apreciate mâncăruri românești. Acesta se face foarte simplu, din orez și legume, cu sau fără carne. Pentru un preparat ca la carte, orezul nu trebuie să fie fiert în apă. Cum faci cel mai bun pilaf și ce fel de orez trebuie să folosești. Trucuri pentru o mâncare ca la mama acasă.
Pilaful este un fel de mâncare clasic, pe care orice gospodină îl prepară după o rețetă proprie. La bază, acesta este compus din orez, legume și carne, care poate fi de pasăre, de vită sau de porc. Poți face însă pilaf și fără carne, iar pentru un plus de savoare poți adăuga ciuperci.
Deși este o mâncare relativ simplă, pilaful are câteva secrete pe care dacă le aplici îi schimbă complet gustul. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea!
În timp ce fierbe, orezul absoarbe o cantitate mare de lichid și se umflă. Dacă îl fierbi în apă, acesta va fi lipsit de gust și aromă. Folosește supă de pui, de legume sau de vită pentru pilaf și acesta va avea un gust desăvârșit. Poți folosi chiar supă de oase sau apa în care ai fiert carnea pentru pilaf.
Supa dă un gust aparte pilafului. În plus, nu este nevoie să o prepari proaspătă de fiecare dată, poți face o cantitate mai mare și o poți păstra la congelator, iar atunci când ai nevoie de ea, o poți dezgheța direct pe foc.
Orezul cu bob lung sau cel basmati nu sunt potrivite pentru pilaf. Bobul rămâne întreg și nu capătă acea textură cremoasă pe care ne dorim să o aibă pilaful sau risotto, de exemplu. Pentru aceste preparate, este ideal să optăm pentru orez cu bob rotund. Acesta are mai mult amidon care, în timpul fierberii, devine lipicios și pilaful capătă acea textură cremoasă.
Pentru o rețetă clasică de pilaf ai nevoie de:
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l pui în pilaf. Îi dă un gust fabulos, trebuie să încerci
Mod de preparare:
Se toacă mărunt legumele și se pun într-o cratiță pe foc, împreună cu uleiul. Se adaugă sare și piper și se lasă legumele să se călească la foc potrivit, timp de 5 minute. Se adaugă orezul, se amestecă bine, după care se pune câte un polonic din supă. Aceasta trebuie să fie caldă sau fierbinte, pentru a nu încetini procesul termic.
Se amestecă în pilaf constant și se mai adaugă supă, pe măsură ce orezul o absoarbe. După ce ai terminat de încorporat supa, pilaful încă are o consistență lichidă. Se adaugă carnea, se amestecă bine și se dă cratița la cuptor, timp de o jumătate de oră, pentru ca pilaful să se rumenească. La final, se decorează cu verdeață proaspăt tocată.