Rețetă caltaboș cu orez și ceapă. Ingredientul care nu trebuie să lipsească. Așa iese un preparat delicios

Cum se face caltaboșul cu orez și ceapă.
Rețetă caltaboș cu orez și ceapă. Ingredientul care nu trebuie să lipsească. Așa iese un preparat delicios

Rețeta caltaboș cu orez și ceapă. Unul dintre preparatele tradiționale nelipsite de pe masa de Sărbători a românilor este caltaboșul. Rețetele de caltaboș diferă în funcție de zonă, la fel și denumirea acestuia. În Moldova, de exemplu, se numește „chișcă” și chiar dacă în mare parte se asemănă cu preparatul gătit în Sudul țării, modul de gătire și unele ingrediente diferă.

Iată, așadar, cum se face caltaboșul cu orez și ce ingredient trebuie să folosești neapărat pentru ca preparatul tău să aibă un gust absolut delicios.

Secrete pentru gospodine. Rețetă caltaboș cu orez și ceapă

Unii apreciază că bucătăria moldovenească este cu adevărat specială. Despre preparatele tradiționale făcute în această zona a țării se spune că au un gust aparte. De aceea multe dintre rețete sunt foarte apreciate, inclusiv cele ale preparatelor făcute de Sărbători.

Printre bucatele nelipsite de pe masa de Crăciun se numără și caltaboșul moldovenesc sau chișca moldovenească, așa cum i se mai spune. Rețeta presupune adăugarea de orez și ceapă.

Pentru un preaparat absolut delicios ai nevoie de următoarele ingredeinte:

  • 1 kg carne tocată de porc (cazaturile de la fasonat sau pulpă și puțină poală cu grăsime)
  • 2-3 cepe
  • aproximativ 500 g de organe (ficat, splină)
  • 150 g orez cu bobul rotund, pentru sarmale
  • sare, piper, ardei iute, coriandru, frunze de dafin, cimbru
  • 1 morcov
  • ceva albitură (țelină, pătrunjel, păstârnac)
  • mațe

Citește și: „Cozonac pufos și aromat. Rețeta explicată pentru începători, nu dai greș cu ea. Secrete din bucătărie

Mod de preparare a caltaboșului moldovenesc (chișcă moldovenească)

Splina, ficatul și eventual plămânul (pentru cei care preferă acest organ) se spală foarte bine și se fierb în apă cu sare, dafin, boabe de piper și ienibahar, după care se toacă.

Se curăța ceapa și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei și se lasă până când se înmoaie ușor. Apoi se adaugă orezul și 150 ml de apă. Se lasă până când este absorbită toată apa și orezul este ușor umflat.

Carnea se toacă prin sită mare, se adaugă toate organele tocate, ceapa și orezul, condimente după gust și se umple intestinul. Se leagă la capete și se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc pentru a nu pocni la fiert.

Chișca moldovenească poate fi preparată în mai multe feluri: fiartă, prăjită în ulei sau untură, dar și la cuptor. În rețeta de astăzi o vom pune la cuptor.

Așezăm caltaboșul într-o tavă, adăugăm rădăcinoasele tăiate felii (morcov, pătrunjel, țelină), apă, și puțin ulei, după care îl introducem la cuptor, la foc mediu. Se verifică după jumătate de oră și se înțeapă cu o scobitoare.

Caltaboșul este făcut atunci când după ce îl înțepi nu mai iese lichid deloc.

După ce este gata, se scoate caltaboșul pe un platou, se lasă la răcit și se poate servi alături de alte preparate tradiționale.

Celebra bucătăreasă Gina Bradea recomandă, de asemenea, să adăugați, dacă doriți, și puțină slănină afumată. În acest fel, caltaboșul va avea un gust ușor de afumat și un aspect deosebit.

Te-ar putea interesa și: „Cum se prepară toba de casă. Rețeta tradițională din caietul bunicii

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *