Sărbătorile pascale ne bat la ușă, iar multe dintre gospodinele din România își fac deja planuri cu privire la ce vor pune pe masă cu această ocazie. După cum bine știm, printre bucatele de Paște preferate a românilor se numără și pasca. Așadar, dacă vrei să îți impresionezi oaspeții cu o pască delicioasă în acest an, în rândurile de mai jos ți-am pregătit o rețetă inedită de pască mănăstirească.
Anul acesta, Paștele pică pe data de 24 aprilie, iar după o perioadă lungă de post, românii se vor delecta cu fel și fel de bucate specifice acestei sărbători. Învierea Domnului este un este un prilej de bucurie, iar conform tradiției din România, pasca nu lipsește de pe mesele românilor de Paște.
Dacă și tu vrei să faci un astfel de desert în acest an, în continuarea articolului curent vei găsi o rețetă nemaipomenită de pască mănăstirească. Hai să vedem care sunt ingredientele necesare și cum se prepară.
Mai întâi ne vom ocupa de aluatul pentru pască mănăstirească. Așadar, într-o ceașcă vom amesteca drojdia uscată cu puțin zahăr și 2-3 linguri de lapte călduț. Punem restul de lapte la fiert, iar după ce atinge punctul de fierbere adăugăm 3-4 linguri de făină, amestecând continuu. Oprim focul și lăsăm laptele să se răcească. După ce s-a răcit, adăugăm în lapte drojdia. Acoperim compoziția cu un prosop de bucătărie și lăsăm să crească la loc cald.
Între timp, batem gălbenușurile cu zahărul și praful de sare. Într-un bol încăpător punem restul de făină și deasupra turnăm amestecul de drojdie și lapte. Începem să amestecăm, adăugând treptat gălbenușurile. Frământăm puțin aluatul, după care adăugăm câteva stafide și o linguriță de esență de rom. Continuam apoi să frământăm pentru aproximativ 20 minute, adăugând treptat uleiul și untul topit. Dacă aluatul este prea moale mai putem adăuga puțină făină. După ce am terminat de frământat, acoperim bolul cu aluat și lăsăm la dospit pentru circa 60 de minute.
Cât aluatul crește, ne ocupăm de umplutură. Într-un castron mai mare punem brânza de vaci, un vârf de sare și cele 250 g grame de smântână. Apoi, punem peste brânză puțină coajă de lămâie, zahărul și stafidele și începem să amestecăm, adăugând pe rând cele 5 ouă. Încorporăm în compoziție grișul și 0 linguriță de esență de vanilie.
Aluatul crescut îl împărțim în 5 părți egale (oprim puțin pentru crucea de deasupra). Una dintre acestea o vom întinde formând baza pentru pască mănăstirească. Punem foaia întinsă într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt.
Din celelalte patru bucăți de aluat vom face patru baghete, pe care le întindem până ajung la grosimea degetului mare. Împletim apoi baghetele două câte două și le punem în tavă peste baza de aluat, formând marginea. Împletim și crucea din aluatul oprit.
Turnăm acum umplutura în tavă, iar deasupra acesteia așezăm crucea din aluat. Ungem pasca cu un ou bătut și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, până când se rumenește frumos și trece testul scobitorii.