Castanele comestibile pot fi folosite într-o varietate de rețete. Iar dintre toate variantele, piureul de castane este cu siguranță unul dintre cele mai apreciate deserturi. Pentru a-l pregăti acasă, ai nevoie de castane comestibile și câteva ingrediente de bază.
Castanele comestibile pot fi cumpărate din aproape toate supermarketurile, mai ales în sezonul rece. Alege castane micuțe, acestea fiind mai dulci, dar dacă găsești doar mari, suplimentează cantitatea de zahăr.
Piureul de castane se combină excelent cu ciocolată, frișcă, rom sau vanilie și poate fi folosit ca umplutură pentru rulade, torturi și diverse prăjituri. Iată cum se prepară piureul de castane:
Începe prin a face o tăietură mică în partea superioară a fiecărei castane cu un cuțit ascuțit. Acest pas este necesar pentru a permite aburului să iasă în timpul fierberii, altfel există riscul să explodeze. Apoi pune castanele într-un vas mare cu apă și fierbe-le aproximativ 20-30 de minute sau până când devin moi.
După ce castanele au fiert, scurge-le de apă și lasă-le să se răcească puțin. Apoi curăță-le de coaja tare. Ai grijă să îndepărtezi și pelicula subțire care acoperă miezul.
În următorul pas, miezul se pune din nou la fiert, împreună cu laptele și zahărul pentru încă 20 de minute, până se înmoaie bine de tot. Pune amestecul rezultat într-un blender, adăugând romul și untul. Mixează bine până când piureul devine fin. Dă-l deoparte să se răcească complet.
Castanele sunt bogate în nutrienți și benefice pentru sănătate: o sursă excelentă de vitamina C, esențială pentru sănătatea generală; conțin fibre dietetice, contribuind la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la controlul nivelului de zahăr din sânge; au potasiu, magneziu și fier, ajutând la echilibrul electroliților și al hemoglobinei din sânge.
De asemenea, castanele sunt o sursă excelentă de cupru (mineral ce ajută la sănătatea oaselor și a pielii) și proteine, facându-le o alegere culinară excelentă pentru vegetarieni și vegani. Consumul de castane este asociat cu reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Vezi și Condimente care înlocuiesc cu brio zahărul și grăsimile. Dau un gust senzațional preparatului