De pe masa de Revelion nu lipsește niciodată piftia! Gospodinele au deja o rețetă proprie, iar mai jos vă spunem rețeta lui Cătălin Scărlătescu pentru cea mai bună piftie. Celebrul chef dezvăluie cum poate fi pregătită pentru a ieși limpede.
Dacă multe rețete nu conțin usturoi chef Scărlătescu mărturisește că acest ingredient nu ar trebui să lipsească din piftie. De asemenea, a declarat că nu vede o masă de sărbători fără acest preparat, fără sarmale sau fără salata de boeuf. Chiar dacă el este mare amator de pește și fructe de mare, Cătălin Scărlătescu spune că de sărbători alege mereu preparate tradiționale. Pentru el, sărbătorile de iarnă sunt cu carne de porc, salata de boeuf, piftie, cozonaci, așa cum era obișnuit în copilărie. Acesta urmează rețeta de piftie pe care o ține minte din copilărie. Le dă un sfat tuturor: să folosească mult usturoi și să nu se ferească să folosească urechile de porc.
500 g pulpă de porc, 500 g picioare de porc, 1 kg cap de porc, neapărat urechi, 2 morcovi mari, o rădăcină de păstârnac, o ceapă, sare, piper boabe, 1-2 căpățâni de usturoi pisat.
Mai întâi se pârlesc picioarele și capul de porc, se rad cu lama cuțitului și se spală bine. Se pune apoi carnea la foc și se spumează ori de câte ori este nevoie. Se adaugă zarzavatul (morcovii, păstârnacul, ceapa), sarea, piperul. Carnea trebuie să stea la fiert până când se desprinde de pe os. Apoi se dezosează și se pune în bucăți mici în castroane. Se curăță usturoiul și se pisează bine, apoi se amestecă cu 100 de ml de apă. Se strecoară supa și se adaugă în ea usturoiul pisat, apoi se umplu castroanele cu apă și se lasă la rece.
„Mă știți mare amator de pește și fructe de mare, însă oricât de mult mi-ar plăcea ele, de sărbători aleg mereu preparatele tradiționale. Pentru mine, Sărbătorile de iarnă vin cu carne de porc, salată boeuf, piftie, cozonaci, așa cum eram obișnuit în copilărie, când bunica era responsabilă cu prepararea acestor bunătăți. Țin minte că îmi plăcea foarte mult piftia făcută de ea și a rămas una dintre mâncărurile favorite. Și am și un pont pentru voi: folosiți mult usturoi și nu vă feriți de urechile de porc!”, a spus Cătălin Scărlătescu.