Ziua de 9 martie are o semnificație aparte în creștinism. În această zi, Sfinții Mucenici bat cu toiagul în pământ pentru a se dezgheța și a aduce căldura. Legenda spune că cei 40 de mucenici din Sevastia au fost soldați creștini care au refuzat să aducă ofrande zeilor romani. Astfel, ei au fost întemnițați și bătuți, după care au fost aruncați într-un lac înghețat, care însemna moarte sigură. Însă până dimineață, apa lacului s-a încălzit, iar cei 40 de soldați au fost scoși de acolo vii. Însă în cele din urmă au fost uciși cu brutalitate. În amintirea lor, se prepară mucenici, iar unii dintre cei mai apreciați se fac după rețetă mucenici moldovenești.
Sacrificiul lor este onorat până în zilele noastre, având loc o serie de ritualuri specifice, unele marcând Anul Nou. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri creștine este reprezentarea celor 40 de mucenici în mici colaci în forma cifrei 8, din aluat de cozonac, cu miere și nucă. În unele zone, aceștia nu sunt copți, ci fierți, simbolizând apa în care au fost aruncați cei 40 de sfinți. De asemenea, dimensiunile pot fi mai mari au mai mici, în funcție de zonă.
Gospodinele folosesc rețete savuroase pentru a prepara micii colaci, numiți chiar mucenici sau „sfințișori”.
Drojdia se amestecă cu două lingurițe de zahăr, puțin lapte și puțină făină, și se lasă câteva minute pentru a începe fermentația. Când maiaua a crescut, sertul de făină se cerne pentru a se aera și a crește mai bine aluatul. Se pune într-un vas mai mare, în mijloc se face o gaură mai mare în care se pune maiaua crescută. De asemenea, trei dintre ouă se bat și se pun aici, cu 200 g zahăr din ingredientele de mai sus, laptele și margarina moale. Tot acum se pot adăuga și aromele.
Acum se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei, până când devine omogen și elastic. Se lasă la dospit circa 30-40 de minute, până când își dublează volumul.
Din aluatul crescut se taie bucăți de mărimea unui măr, din care se fac două suluri lungi și subțiri, de aproximativ 1,5 – 2 cm grosime. Apoi se împletesc în forma cifrei 8.
Se mai lăsa apoi la crescut câteva minute, se ung cu un ou bătut, se așază într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute, până se rumenesc.
La final, se fierbe un sirop dintr-o cană de apă (aproximativ 250 ml) și restul de zahăr (până la 400 g din rețetă). Pentru a rămâne moi, sfințișorii nu trebuie să întârzie în siropul cald mai mult de una sau două secunde, imediat după ce au fost scoși din cuptor.
La final se dau cu miere și se presară nucă măcinată.
Aluatul mucenicilor fierți se prepară după aceeași rețetă, singura diferență fiind la modul de tratare termică. Aceștia sunt scufundați în apă cu arome și fierți, în loc să fie copți în cuptor.
În alte zone, mucenicii se fierb pentru a aminti de apa în care au fost aruncați cei 40 de soldați creștini.
Aromele pot fi combinate după imaginația fiecăruia.
Se pune apa la fiert cu un praf de sare. Când clocotește se adaugă esențele și aromele, zahărul și coaja de lămâie, apoi se adaugă mucenicii. Se lasă la fiert până când se umflă și au un aspect rotunjit. Se scot apoi din apa în care au fiert și se presară nucă măcinată și scorțișoară, după gust.